Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 döda i nya attentat i Bagdad

Annons

Över en miljon shiitiska pilgrimer vällde in i Iraks heliga stad Karbala trots de senaste dagarnas attentat som krävt 155 människors liv. Bagdadregeringen skyller angreppen på sunnitiska extremister.

Minst 16 människor dödades på onsdagen i sprängdåd och väpnade attacker i södra och centrala Bagdad. I tisdags miste omkring 140 pilgrimer livet i självmordssprängningar och skottdramer som troligen kommer att öka spänningarna mellan shia- och sunnimuslimer i Irak, redan balanserande på inbördeskrigets rand. En dubbel självmordsbombning dödade 115 pilgrimer som var på väg till Karbala.

Den shiamuslimske premiärministern Nuri al-Maliki inledde i februari en USA-understödd säkerhetsoffensiv för att få ned de dödspatrullmord som skyllts på shiitiska milisgrupper. Men självmordssprängningarna har fortsatt, många av dem riktade mot shiamuslimer som säger att de behöver milisgrupperna för att skydda sig mot sunniarabiska upprorsrörelser som al-Qaida.

Sprängningen av den shiamuslimsk helgedom i Samarra för drygt ett år sedan ledde till en rad vedergällningsattacker mellan de båda trosriktningarna. Sedan dess har nya attacker varje vecka och varje månad underblåst våldscirkeln, som enbart i fjol krävde minst 34 500 människors liv.

TT

Mer läsning

Annons