Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 nya bussar i Dalarna

Annons

På Södra Backa industriområde i Borlänge står de nya bussarna på rad. Nya levereras hela tiden och det är svårt att få plats med alla fordon.

På lördag den 1 juli tar Swebus över busstrafiken i Dalarna. Connex, Busslink och Dalabuss tackar för sig. Connex och Busslink lämnar Dalarna och tar sina fordon med sig.

Genom ett leasingavtal tar Swebus över Dalabuss fordon. Ett 40-tal bussar fräschas upp. Dess-utom har man beställt ett stort antal nya bussar. Alla sätts inte i trafik på lördag. Men 79 av de nya bussarna ska då rulla. Resten kommer till hösttidtabellen.

-Det blir bättre komfort för förarna. Alla stolar är luftfjädrade, säger instruktörschaufför Markus Björk, som är fullt sysselsatt med att utbilda förarna på de nya fordonen.

-Hiss i bakdörren är den stora nyheten, säger Björk och visar hur rullstolsburna tar sig ombord på en "högbuss".

Alkolås är standard. Liksom säkerhetsbälten för passagerare, i landsorts- och fjärrbussar. I motorrummet finns eldsläckningssystem. En del äldre fordon utrustas också med bälten.

-Det är mer handikappanpassning, miljö- och säkerhetstänkande i de nya bussarna, säger Markus Björk.

Fordonen håller på att ställas i ordning inför trafikstarten. I stort sett all personal tas över från de tre "gamla" aktörerna.

-Det är en hektisk tid. Det är mycket som ska ske, säger Jan Johansson, nyanställd trafikchef.

För honom är bussbranschen helt ny. Han har tidigare jobbat i tillverkningsindustrin. Bland annat vid Stora Enso i Grycksbo. Rune Granlund är Swebus projektledare. Han har fullt upp in i det sista:

-Varje minut går åt. Jag håller på med allt från larmanläggningar till telefon och värdetransporter.

Detta är Swebus hittills största trafikstart.

-Vi har 24 stationeringsorter. Det ska fungera lika bra på alla ställen.

Rune Granlund räknar med att allt ska fungera på lördag:

-En kritisk händelse i alla trafikstarter är att få fram bussar i tid.

Nu blir det något av en "mjukstart". "Bara" 150 bussar rullar på lördag, i och med att det är som-martidtabellen som gäller.

-Den 21 augusti rullar det ut 278.

Dalatrafiks Björn Floresjö tror att det främst är på fordonssidan som det märks, att en ny entreprenör tar över trafiken.

- Man går över i princip samma trafik. Förarna byter arbetsgivare och uniform, och det står Swebus på bussarna.

Han tror att det märks mer från 21 augusti, i och med den nya tidtabellen. Som bland annat innebär tätare trafik Falun-Borlänge, iprincip en buss var tionde minut, och en hållplats inne i Kupolens köpcentrum.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons