Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 000 hektar laserskannas inför "gratis omarrondering"

Annons

Omarronderingar av mark brukar föra med sig stora kostnader för markägarna och stor osämja och bråk, och därmed dra ut tiotals år i tiden.

Den stora omarronderingen av totalt 150 000 hektar mark i Älvdalen, som nu inleds, kan komma att gå betydligt smidigare till, eftersom den är helt frivillig. Dessutom är den helt gratis för markägarna genom att markägarna och länsstyrelsen står för kostnaderna.

Erbjudandet gäller bara i tre år, så det gäller att passa på.

Det är Älvdalens samt Särna- och Idre besparingsskogar som står för kostnaderna, som beroende på hur många markägare som vill vara med, beräknas kosta uppemot sju miljoner kronor.

I mars månad börjar den person, Benny Nilsson, som länsstyrelsen anställt för projektet, sitt jobb. Han kommer att sitta i PC-Skogs lokaler i Älvdalen och är den som markägarna ska anmäla sitt intresse till.

Bakgrunden till projektet är att många skogsägare i Älvdalens kommun har sitt markinnehav spritt på många små skiften. Genom projekt Frivilligt markbyte kan de nu helt gratis byta mark, så att de får mer sammanhängande och lönsamma fastigheter.

Benny Nilsson är den som ska "lägga pusslet" och se till att alla blir nöjda.

För att få ett så bra underlag som möjligt kommer nu de 150 000 hektar som ingår i projektet att laserskannas så snart eventuell snö försvunnit.

Företaget Foran Sverige AB, med säte i Falun, kommer med hjälp av en flygburen laser att skanna av varje meter av marken. Med hjälp av tio laserstrålar per kvadratmeter får företaget fram en karta där man kan se varje enskilt träd och skapa ett mycket detaljerat underlag för markbytena.

- Vi är troligen först i världen med att göra detta i fält, säger förvaltaren Hans-Peter Olsson på Besparingsskogen.

Förutom att man kan beräkna värdet av de olika skiften som ska ingå i projektet, kan man också med laserskanningen få fram andra bilder så att man kan se fornlämningar och annat.

- Det är viktigt att påpeka att det är helt frivilligt att delta i projekt markbyte. Men också att det är tidsbegränsat till tre år. Därefter får markägarna bekosta eventuella omarronderingar själva, säger Hans-Peter Olsson.

Den praktiska skanningen av markerna sker från ett litet flygplan som flyger på cirka 800 meters höjd och skannar av cirka 100 meters bredd för varje vända.

I projektet ingår hela Besparingsskogen samt delägarnas privata skogsinnehav. Cirka 1 400 fastighetsägare kan vara med om de vill.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons