Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 till 20 kan förlora jobbet

Annons

-Vi befinner oss i ett slags chocktillstånd. Samhällsbetalda resor, skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst utgör 85 till 90 procent av hela vår omsättning, säger Michael Stenhols, delägare i Rättviks Taxi.

Michael Stenhols har själv fyra bilar och sex heltidsanställda. Totalt har företaget nio bilar och om tilldelningen av samhällsbetalda resor står fast förlorar 15 till 20 personer sina jobb, anser Stenhols.

Istället var det Sambus, ett företag från Hallstahammar som vann upphandlingen.

-De lade helt enkelt ett lägre pris. Vi var cirka 20 procent högre, men vi kommer att överklaga detta beslut, säger Michael Stenhols.

Fler lokala taxiföretag i länet förlorade i upphandlingen, bland annat taxirörelser i Leksand och Mora.

Hur det går för Rättviks Taxi om upphandlingen står kvar blir att de olika delägarna i rörelsen får försöka hitta andra jobb.

-Någon går kanske tidigare i pension, själv hittar jag på något nytt, jag är entreprenör, men jag är orolig för de andra i företaget.

Vad som blir kvar när alla samhällsbetalda resor körs av ett annat bolag är privatkunder och det är bara en liten del av företagets verksamhet. För dessa resor behövs två bilar för flyg- ochtågresor, vid storhelger och stora arrangemang.

-För många är taxi ett måste, för att komma hem från tåget, flyget och vi har väldigt många körningar till kursgårdarna i Vikarbyn och till meditationsgården i Templet.

Mickael Stenhols tror att de lokala taxirörelserna kommer att försvinna, men än tänker han inte ge upp.

-Vi överklagar och kämpar vidare, för diskussioner med kommunledningen. Det är egentligen bara början, säger han.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons