Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 kronor i timmen

Annons

Parkeringen är privatägd, och i de flesta fall är det betydligt dyrare att stå på en privatägd parkering än på en kommunal.

-Marknaden styr. De centrala parkeringarna i Falun är få och eftertraktade, säger Göran Nilsson på Diös marknadskontor i Falun.

Det är nämligen Diös som äger den aktuella parkeringen.

-Men det är företaget Carpark som har hand om den. Vi hyr ut parkeringen till dem, och de betalar hyra till oss. Men i och med att Carpark övervakar den, så vet vi också att den fungerar.

-Jag tycker att parkeringsbolagen i många fall fått ett oförskyllt rykte på sig. Utan dem skulle det råda rena rama parkeringskaoset, säger Göran Nilsson.

Är det Carpark som sätter timpriset?

-Ja, vi har en affärsuppgörelse. De har säkert satt priset efter hur pass eftertraktad parkeringen är. Marknaden styr ju.

Tycker du personligen att 15 kronor är en rimlig timkostnad?

-Ja, sett till parkeringens läge. Kostnaden måste ligga högt, så vi inte får bilar som står där så länge som helst.

-Det hörs ofta klagomål om dyra parkeringsavgifter, men samtidigt har vi råd att ha en bil som kostar mycket att ha.

Näst dyrast att parkera i Falun är det vid Nordeabanken vid Stora Torget, där timkostnaden ligger på elva kronor. Även denna parkering är privat ägd.

På de parkeringar som har kommunalt huvudmannaskap är det betydligt billigare att stå.

Kommunen tar oftast ut en timkostnad på sex kronor, men erbjuder också gratis parkering på Tisken, Städet och Kronobränneriet.

-Vi har inte höjt våra avgifter på ett tag nu, säger Mathias Westin, enhetschef på trafik- och fritidsförvaltningen.

Att det finns för få parkeringar i centrala Falun är de flesta överens om. Kommunen satsar därför att bygga ett parkeringshus på gamla posten-parkeringen.

-Vi måste möta efterfrågan på något sätt. Men vi har också ett problem i Falun med att bilar står parkerade för länge. Det är hela tiden en avvägning att göra. Ska vi ta ut en större timkostnad för att få en bättre snurr på parkeringen, eller ska vi ha en parkeringskostnad som inte skrämmer i väg folk från att besöka Falun, menar Mathias Westin.

Falu kommun har två egna parkeringsvakter anställda, för att se till att parkeringssituationen fungerar.

-Men deras huvuduppgift är inte att gå och lappa bilar vars tid har gått ut. Deras uppgift är mer ur en trafiksäkerhetssynpunkt, exempelvis att bilar inte parkerar för nära ett övergångsställe och så vidare, slutar Mathias Westin.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons