Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 dalakvinnor med makt

/

Annons

 • 1. (ohotad) Eva Halvarsson: Hon är vd för Andra AP-fonden. Därmed har Eva från Vansbro ett av de verkliga maktjobben i Sverige. Hon ansvarar för förvaltningen av svenska folkets pensionspengar. Tidigare var hon ansvarig på näringsdepartementet för statliga bolag med ett värde på 500 miljarder kronor!
 • 2. (4) Elisabet Salander Björklund: Elisabet är kvinnan med den imponerande titeln Senior Executive Vice President Stora Enso Forest Products. Hon är alltså chef för Europas största trävaruföretag och Sveriges röst i skogsbruksfrågor i EU. Hon sitter i flera styrelser och uppskattar också skogen som mjukvara - för det fick hon förra året den fina utmärkelsen Guldkvisten.
 • 3. (nygammal) Inger Eriksson: Ibland är hon tvåa. Men just nu är hon absolut etta bland länets byråkrater. Inger Eriksson är den som får gå in och bestämma när Dalarna saknar landshövding. Så var det innan Ingrid Dahlberg kom. Så är det nu när Ingrid Dahlberg lämnat landshövdingestolen. Kanske gör regeringen Inger till riktig etta den här gången?
 • 4. (17) Sanna Kallur: Kan Sanna bli än mer framgångsrik än hon varit det senaste året? Guld i EM i Göteborg, guld i inomhus-EM, vald till årets Falubo, utsedd till årets kvinnliga idrottare, krönt som Jerringpristagare och svenska folkets absoluta idrottsfavorit. Coola Sanna tar sina segrar med upphöjt lugn, skippar festerna och tränar istället.
 • 5. (ny) Maria Blom: Maria får toppbetyg också för sin nya film, Nina Frisk, som har premiär nu i veckan. Maria, som är krönikör i tidningens helgmagasin Pralin, jämförs som filmskapare med superstjärnor som bröderna Coen. Premiärföreställningen av nya filmen bevistades av, bland andra, landets kulturminister.
 • 6. (5) Karin Stikå Mjöberg: Karin är den fasta klippan för sjukvården i Dalarna allt medan politikerna träter om vem som ska hålla ihop med vem i landstingen. Karin är högsta chef för sjukvården. Det är hon som ska se till att länets invånare får så mycket och så bra vård som möjligt för skattepengarna.
 • 7 (ny) Cecilia Österlund: Cecilia har helt nyss fått sitt drömjobb. Hon är ny chef för Siljan Turism. Därmed får hon den ansvarsfulla uppgiften att "sälja" Dalarna både i övriga Sverige och i världen. Hon är väl meriterad för jobbet med erfarenheter både från resebranschen, fjällturismen och storföretagarvälden där hon tidigare jobbade för Kinnevik.
 • 8. (3) Agneta Stark: Det såg ut som Agneta Stark tappade greppet för en kort minut när regeringen helt plötsligt inte längre vill ha henne som utredare av den nya polisutbildningen. Men högskolerektor Stark låter sig inte rubbas så lätt. Hon framhärdar i att svensk polis behöver bättre utbildning - och det kan de få i Dalarna om hon får bestämma.
 • 9. (ny) Emma Sandahl: Emma är Dalarnas egen Jämo. Hon jobbar på länsstyrelsen och drev tidigare ett projekt för kvinnorfrid och mot hedersrelaterat våld. Jämo-rollen innebär att Emma nu ska främja jämställdhetsarbetet i Dalarna och se till att det mansdominerade länet går i takt med de nationella målen för jämställdhet.
 • 10. (ny) Helena Tidstrand: Helena är barnbarnsbarn till Clas Ohlson och en av arvtagarna till hemmafixar-imperiet i Insjön. Men Helena är också något av drottning i nöjesparkssverige. Tillsammans med sin bror äger hon Gröna Lund, Kolmårdens Djurpark, Skara Sommarland och Vildmarkshotellet.
 • 11. (ny) Martina Thun: Martina är programledaren i radio som väcker hela svenska folket med Morgonpasset i P3. Det är ingen dålig maktpositiion. Utan henna kommer folk helt inte ur sängen. Själv väcks Martina, som är uppvuxen i Mora, helst av sin hund Irma och läser alltid horoskopet i tidningen innan hon börjar sin egen arbetsdag.
 • 12. (12) Marit Bergman: Marit är Sveriges bäst klädda kvinna (för några veckor sedan visade hon upp sin garderob i Pralin). Hon är krönikör i denna tidning. Hon är popprinsessa och festivaldrottning. Hon är kort sagt multibegåvad, vare sig hon befinner sig hemma i Rättvik eller står på någon spännande scen på Manhattan, NY.
 • 13. (ny) Maria Pettersson: Maria är relativt ny och relativt ensam som kvinna och kommunalråd i Dalarna. Kommunalrådet i Ludvika har inte bara hårfärgen gemensam med Pippi Långstrump. Hon är lika obunden av det konventionella. När någon kallade Maria gröngöling i politiken och föreslog henne en relativt blygsam lön, kom hon i grön kavaj till nästa löneförhandling - och vann. Och när hon gick några steg runt den ålderstigne kommunchefen, förklarade hon att hon gick "antikrundan"
 • 14. (ny) Salka Börjesson Eynon Salka är direktör för ett eget hotell i Tällberg. Hon är också samordnare för hela den samlade näringen i det framgångsrika Hotellberg. Salka är en av de främsta företrädarna för den glokala företagsamheten i Dalarna, det vill säga den som är djupt lokalt förankrad men lever av och i ständig kontakt med det globala.
 • 15. (ny) Eleonore Nygårds När Eleonore var tre år, bytte hon kläder flera gånger om dagen hemma i Borlänge. Hon utbildade sig till ingenjör och därefter gick karriären spikrakt från jobbet på kärnkraftverket i Ringhals till rollen som proffsbloggare och modeorakel på nätet. Nu är Eleonore redaktör på nystartade tidningen Modette och ger modetips MTV.

Mer läsning

Annons