Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-åring misshandlad-målet lades ner

Annons

Det har nu gått nästan ett och ett halvt år sedan händelsen inträffade. Två grupper av ungdomar träffades och det hela slutade med en anmälan om olaga hot från ena hållet, och en anmälan om misshandel från det andra.

Mamman har sedan dess begärt omprövning av fallet, men fick i slutet av förra året beskedet att en andra åklagare inte heller tänker väcka åtal.

I polisutredningen kommer följande fram:

Tre pojkar, 13, 14 och 17 år, skulle bege sig i väg och fiska. De gick bakom höghusen i Marnäs, när en annan grupp ungdomar, mellan 12 och 14 år, såg dem. De konfronterade den yngsta i trion och anklagade honom för att ha bråkat med en lillebror till en av dem.

Tumult uppstod och den yngsta i trion knuffades till marken. Den äldsta i trion tog då upp sin medhavda morakniv. Enligt förhör med honom själv och hans två vänner, höll han den framför sig. Enligt förhör med de andra ungdomarna höll han den mot halsen på en av dem.

Efter denna händelse bestämde sig trion pojkar för att strunta i fisketuren och återvända hem. Då kom en för dem okänd person, en 22-årig man, ut från en port.

Han ska enligt deras uppgifter ha slagit två av pojkarna över kinden respektive tinningen med knuten näve och uttalat att han skulle döda dem. Den yngsta stod bakom och klarade sig undan.

Enligt mamman till en av pojkarna, hade sonen ingen som helst inblandning i bråket. Ändå fick han fyra tänder lösslagna. I tandläkarens intyg står också att ömheten "tyder på att tänderna rubbats något ur sitt läge".

22-åringen som misstänktes ha utdelat slaget förnekar brott och säger att han inte slagit någon.

Kammaråklagare Ulrica Selderman beslutade sig för att avskriva ärendet. Den nästan 50-sidiga polisutredningen lades till handlingarna.

- Anledningen till att jag inte tog upp målet var att det inte gick att styrka brott. Min motivering var att det inte går att bevisa av förundersökningen, säger Selderman.

- Det kan för de inblandade framstå som väldigt klart hur något skett. Men jag har bedömt att det inte gick att gå vidare med.

Anledningen är den slitna frasen "ord står mot ord".

- Det är ganska många hörda och uppgifterna är inte samstämmiga.

Enligt mamman har den som misshandlade hennes son erkänt för polisen på plats.

- Det kan personen ta tillbaka och sedan ha sin förklaring till varför han sade så. Det är inte klappat och klart för den sakens skull; för att någon sagt något till polisen.

Åklagarkammaren i Falun bättrade ifjol på sin statistik. 60 procent av de ärenden som kom från polisen gick vidare till åtal, eller ledde till ett strafföreläggande, att jämföra med 53 procent året innan.

- Det är helt enkelt de fall där vi anser att någon gjort sig skyldig till brott. Men det är ju inte säkert att de döms, säger Fredrik Skoglund, chefsåklagare på åklagarkammaren i Falun.

Men för ärenden under rubriken våld mot barn, är siffran betydligt lägre. Bara 40 procent av dessa personer lagförs. Här ingår även barns våld mot andra barn.

- Vissa brottstyper är lättare att lagföra. Brott mot barn är ganska svåra att utreda. Generellt är det svårare att förhöra barn och ungdomar. De är helt enkelt inte lika duktiga på att berätta som vuxna.

Mamman till den slagne pojken köper inte resonemanget.

- Har man en gång erkänt, kan man väl inte bara ta tillbaka det? Och det finns ju bevis. Pojkarna var röda och svullna. Har de slagit sig själva för att sätta dit den här personen eller vad menar de?

- Jag har själv vittnat. Jag var först på plats som vuxen och hörde när de pratade med den som slagit.

Hon inser själv att även om hon vill kämpa vidare, så finns det förmodligen inte så mycket mer hon kan göra i juridisk mening.

- Men jag tycker att det här är vansinnigt. Är det inte barnen vi ska värna om?

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons