Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13|000 utan el

Annons

Efter att ett omfattande oväder med stormvindar dragit in över södra och västra Sverige under söndagskvällen lät inte elavbrotten vänta på sig.

Vid halv femtiden på måndagsmorgonen var omkring 13|000 hushåll strömlösa, drygt 6|000 av dem återfanns i Kronobergs län, knappt 2|000 i Jönköpings län och 1|300 i Halland. Men även länen i Kalmar, Skåne, Blekinge och Västra Götaland var drabbade.

SMHI utfärdade på söndagen för Götaland en klass 2-varning _ en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten och stora, materiella skador.

Ovädret kommer från ett djupt lågtryck som väntas passera över södra Sverige på söndagskvällen och natten.

På söndagskvällen varnade Vägverket för översvämmade vägar i Västra Götaland. Vid Nödinge, norr om Göteborg, steg Göta Älv och orsakade översvämning på E|45 med begränsad framkomlighet som följd. Även länsväg 168 översvämmades öster om Marstrand när havsvatten trycktes in över vägbanan.

Kraftbolaget Eon intog på söndagen högsta beredskap för att klara av eventuella störningar på grund av vädret.

Den stora insatsen drar igång vid ljusets inbrott på måndagsmorgonen. Eon engagerar LRF:s stödgrupper och försökte på söndagen få ihop så många grävmaskiner och skogsmaskiner som möjligt för att röjningsarbetet skulle kunna komma i gång tidigt.

Även helikoptrar sätts in om vädret tillåter.

Det blir ganska blåsigt även under måndagsmorgonen men vinden kommer sedan att avta snabbt.

TT

Mer läsning

Annons