Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

124 får feriejobb

Annons

Totalt 124 ungdomar erbjuds feriejobb.

-Antalet gymnasieelever som söker "kommunala" feriearbeten har under senare tid ökat med 10-15 per år, berättar Irene Gruhs, kommunal personalsekreterare.

Kommunen fick i år in 150 ansökningar om feriejobb. 26 av ungdomarna hade tidigare under gymnasietiden sommarjobbat i kommunal regi.

De resterande 124 har i dagarna fått information om sommarjobben.

-De erbjuds arbete i 60 timmar under en tvåveckorsperiod. Den första perioden inleds vecka 26, efter midsommar, berättar personalsekreteraren.

Ungdomarna får 47 kronor i timmen, men de som jobbar inom äldreomsorgen får ytterligare 23 kronor. Det är socialnämnden som skjuter till extra pengar för att intressera fler ungdomar för vård- och äldreomsorgsyrkena i syfte att underlätta den framtida rekryteringen.

-Det har fallit väl ut och flera tidigare sommarjobbare har återkommit som vikarier inom äldreomsorgen.

Men alla feriejobb finns inte inom kommunal sektor. I år kommer några ungdomar att jobba med exempelvis Kult-lägret, inom Mockfjärds intresseförening, som instruktörer vid golfbanan och inom Gagnefs OK. Ett par ungdomar ska också sammanställa resultatet av en jämställdhetsenkät som kommunen låtit genomföra.

-Att intresset för de här feriejobben ökat kan hänga samman med att det blivit svårare för ungdomar att få arbete på den öppna marknaden. Just därför är det viktigt att de på det här sättet får möjlighet att tjäna en slant och inte minst få inblick i arbetslivet, understryker Irene Gruhs.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons