Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12-åring skickades hem med brusten blindtarm

Annons

Flickan och hennes mamma besökte vårdcentralen då flickan i några dagar haft buksmärtor. På mottagningen träffade de en ortoped som kom fram till att hon troligen hade förstoppning.

Mamman protesterade eftersom flickan tidigare inte haft sådana problem. Läkaren hävdade att det var en vanlig åkomma bland barn i flickans ålder. Enligt anmälan har mamman även frågat om det inte kunde vara blindtarmen, men läkaren menade att i så fall skulle smärtan ha varit mer koncentrerad till höger sida.

Flickan skickades hem med rådet att återkomma om det inte blev bättre. Redan efter några timmar fick familjen hastigt ge sig iväg till vårdcentralen igen. Flickan var nu mycket dålig. Hon undersöktes av en annan läkare som skickade henne direkt till Mora lasarett. Hon hade då 41 graders feber och opererades akut för brusten blindtarm.

I anmälan menar mamman att förloppet inte blivit lika dramatiskt om den första läkaren hade remitterat vidare eller i alla konsulterat en kirurg. Mamman anmäler nu läkaren för hans uppträdande och att han inte lyssnat på mamman som förälder.

Hon anser också att de borde ha fått tid för återbesök och ny undersökning samt att den aktuelle läkaren borde ha konsulterat någon specialist eftersom det här inte var inom hans egen specialistkompetens.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons