Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11-åring nära att drunkna

Annons

Det var vid fyratiden på måndagseftermiddagen som 15-åringen upptäckte att 11-åringen låg livlös på bassängbotten. När 11-åringen kom upp på land, kräktes han och återfick medvetandet. Efteråt har det konstaterats att han drabbats av sjukdom, vilket förorsakade drunkningstillbudet.

Händelsen har återigen aktualiserat behovet av en badvakt vid simbassängen. Något som Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin ställer sig tveksam till.

- I dag har vi två badvaktmästare anställda. Det är personer som i första hand sköter om anläggningen. Däremot har vi inga anställda som tar ansvar för andras liv.

- Självfallet tycker jag att det är jättetråkigt med en olycka som den på måndagseftermiddagen. Vi hade personal tämligen nära, cirka 40 meter, som är kunniga iatt ge första hjälpen. Med en badvakt på plats tror jag inte att denne kunnat göra något för att pojken inte skulle ha drabbats av sjukdom, säger Torbjörn Wallin.

Alternativet att anställa badvakter kan också invagga gästerna i en falsk säkerhet, anser Torbjörn.

- Jag har hört mig för i Mora, Älvdalen och Idre, och där har man ungefär samma upplägg som vi har i Orsa. Till saken hör också att vi i Orsa har flera bassänger, vilket innebär att vi måste anställa ett stort antal personer om vi ska ha badvakter regelbundet, säger Torbjörn Wallin och fortsätter:

- Då kommer vi in på ekonomin och att simbadet ska bära sina egna kostnader. I dag går simbadet plus-minus-noll, vilket kan innebära att vi i likhet med Rättvik kan hamna i en diskussion om badet ska stängas.

Under sommaren kommer antalet anställda att öka vid badet, men Torbjörn Wallin vill ändå understryka att det vissa dagar är runt 500 personer som besöker badet.

- Därför är det fel om småbarnsföräldrar tror att vi har ständig uppsikt över barnen. Mitt råd är att om barn lämnas ensamma ska de också vara simkunniga. Ett första steg är att låta barnen delta i de simkurser som kommunen arrangerar under sommaren.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons