Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1058 A-traktorer i Dalarna riskerar körförbud

Strax innan sommaren införs krav på kontrollbesiktning av A-traktorer vilket innebär att drygt 15 000 fordon i Sverige måste genomgå kontroll under de närmaste åtta veckorna för att undvika körförbud. Dalarna är inget undantag och drygt 1000 fordon berörs av den nya regeln.
– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra, säger Anders Gunneriusson som är utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Foto: Lasse Halvarsson/arkiv

Transportstyrelsen skriver i ett pressmeddelande på fredagen att den 20 maj i år införs krav på kontrollbesiktning av A-traktorer.

"De nya reglerna innebär att A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft".

Målet med den nya besiktningsregeln är att öka trafiksäkerheten.

På Transportstyrelsens hemsida finns en ny tjänst där fordonsägare kan söka på sitt registreringsnummer och få svar när deras fordon ska besiktas. Man uppmanar också fordonsägare att vara ute i god tid och boka besiktning eftersom att många kommer vilja kontrollera sina fordon under våren.

LÄS ÄVEN:

Erik Vikström: Epatraktorn är en frihetssymbol – och ska så få förbli

Polisen stoppade 15-åring som körde "personbil"

Mer läsning

Annons