Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner mer till skogsägarna

Annons

Mycket grovt räknat handlar det om ett plus runt 100 miljoner kronor om skogsägarna i länet avverkar ungefär lika mycket som de brukar.

-Efterfrågan av virke inför hösten är mycket stark främst på massaved, säger Bengt Algotsson, Mellanskogs virkeschef.

Mellanskog höjer gran- och barrmassaveden med 25 kronor per kubikmeter (fast under bark) i Dalarna. Priset på björk- och aspmassaved höjs med 40 kronor.

Stora Enso höjer priset på gran- och barrmassaved med 20 kronor kubikmetern och för björk- och asp-massaved med hela 40 kronor.

Är det ett nytt rekordpris?

-Granmassaveden låg som högst på 305 kronor, nu kommer den upp i 300. Dessutom måste man räkna med inflationen, säger Bengt Algotsson och fortsätter:

- Barrmassaveden har redan passerat sitt tidigare högsta pris. Även lövmassaveden når nästan upp till det högsta priset hittills.

-Nu är det viktigt att komma igång ute i skogarna och inte försitta chansen.

Även timmerpriserna höjs kraftigt. Både Stora Enso och Mellanskog höjer priset med talltimmer med 60 kronor kubikmetern toppmätt och grantimmer med 40 kronor.

-Vi hoppas på ytterligare aktivitet i skogen och att skogsägarna nu också få fart på gallringen, säger Ulf Klensmeden. Virkeschef för Stora Enso och fortsätter:

-Vi hoppas att den bättre lönsamheten i skogsbruket som de nya priserna ger också sätter fart på markberedningen, planteringen och röjningen.

Med de nya priserna blir det en rejäl lönsamhetsförbättring för gallringen.

Från många håll nu höjs varnande fingrar för att den starka högkonjunktur vi är inne i börjar nå sin kulmen och att sämre tider väntar bakom hörnet.

Men ännu så länge är det alltså goda tider inom skogssektorn.

-Vi räknar med att den starka konjunkturen för vår del fortsätter åtminstone under hösten och en bit in i nästa år, säger Bengt Algotsson.

Weda, som förser flera av länets stora sågverksföretag med timmer, har ännu inte kommit till skott med de nya priserna inför hösten.

Mer läsning

Annons