Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 behöriga elever utan gymnasieplatser

Annons

När slutintagningen för hösten 2006 var klar i somras stod 57 behöriga elever utan platser på Faluns kommunala gymnasieskolor. Ingen av dem hade kommit in på sitt första-, andra- eller tredjehandsval. 51 platser fanns till andra utbildningsprogram som eleverna tackat nej till. I år är antalet elever ännu större och man räknar med att drygt 100 elever inte kommer att komma in på något av sina tre val.

De elever som inte fick sina önskade platser till hösten 2006 erbjöds istället att läsa ett prepareringsår med individuella val som låg utanför de nationella programmen.

– Det här är inget bra alternativ, det är mycket bättre att utöka platserna till de nationella programmen, menar skolnämndens ordförande Maria Wilje (fap) som är kritisk till att den tidigare nämnden sköt problemet på framtiden.

– Man borde ha tagit tag i situationen i somras och arbetade fram en långsiktig lösning.

Förra året hade skolnämnden ett överskott på 12 miljoner, nu begär nämnden att kommunstyrelsen för tillbaka en del av de pengarna för att kunna starta fler gymnasieplatser på de populäraste programmen till hösten. Den totala kostnaden för de 72 platser som nämnden skissat på blir 8,6 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons