Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000 personer busringde SOS Alarm – här är de knäppaste samtalen

"Mina cigaretter är slut", "Koppla mig till polisen – någon har snott min cheeseburgare" och "Kan ni min pinkod till mobilen". Det är några exempel på samtal som kommit in till SOS Alarm – som varje år får stå ut med drygt 100 000 busringningar.

Annons

Varje år får SOS Alarm, via 112, in totalt tre miljoner samtal. I drygt en tredjedel av fallen saknar dock personer på andra sidan luren hjälpbehov och cirka 100 000 av samtalen är rena busringningar. Det motsvarar fler än elva samtal i timmen, dygnet runt, året runt.

En av de mest intensiva kvällarna för SOS Alarms operatörer är nyårsafton. När klockan slår tolv förväntar man sig nämligen en omedelbar fördubbling av antalet nödsamtal – från cirka 800 mellan klockan 23.00 och midnatt till 1 600 timmen efter tolvslaget.

Bara i Dalarna uppgick antalet samtal under nyårsnatten 2016/2017 till 196 stycken.

– Effekten håller i sig i flera timmar, vilket gör nyårsnatten till det tillfälle på året då vi tar emot flest samtal på 112, konstaterar Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

I och med de många samtalen ökar även antalet fel- och busringningar och man räknar med att få in tusentals sådana under natten – något som enligt Maria Khorsand kan få konsekvenser.

– Den som bus- eller felringer till nödnumret riskerar att fördröja hjälpen för någon som är i en akut, livshotande situation, särskilt vid ett tillfälle som nyårsnatten då det rings ovanligt många samtal, säger hon.

SOS Alarm får varje år stå ut med drygt 100 000 busringningar.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Exempel på icke-nödsamtal till SOS Alarm:

"Koppla mig till polisen, någon har snott min cheeseburgare på McDonalds.”

"Jag har inga pengar på mobilen. Kan du koppla mig till min kompis?"

"Mina cigaretter är slut. Vet du om det är en ambulans i närheten som kan handla åt mig?"

"Kan ni min pinkod till mobilen? Jag har glömt den"

"Jag får inte tag på en taxi. Är det någon ambulans på väg mot mitt håll som jag kan lifta med?"

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons