Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 frågor till Swedenborg

Annons

1. Vad gör dina föräldrar?

– Pappa är ursprungligen från Ungern och är utbildad diplomingenjör, mittemellan vanlig ingenjör och civilingenjör, och tog sedan en rätt avancerad medicinsk utbildning och blev nästan läkare, en ovanlig kombination mellan teknik och medicin. Han inriktade sig på sjukhusteknik. Nu är han pensionär och bosatt i Schweiz. Mamma blev grundskolelärare, sedan fortsatte hon speciallärarutbildning och specialiserade sig ytterligare mot dyslexi. Hon bor i Ludvika och är pensionär.

– Vår familj har viss anknytning till USA och Ken är ett amerikanskt namn. Det finns något som heter nya kyrkan som Emanuel Swedenborg grundade på 1700-talet och kyrkan har ett Vägfararnas kapell utanför San Fransisco.

2. Vilken person betyder mest för dig?

– Det är min mamma, Gunilla. Hon står mig nära.

3. Har du någon dold talang, som kanske folk inte känner till?

– En del ungar har sagt att de gillar mig mycket. På något vis så tycks jag ha varit bra på att bemöta många barn och ställa mig på deras nivå. Jag tror jag kan lyssna och vara nyfiken på människor och deras upplevelser. Jag är öppen till sinnet. En dold talang kanske är att jag skriver dikter själv.

4. Vad har du på ditt nattduksbord?

– Väckarklocka (skratt). Och en CD-spelare. Jag lyssnar gärna på gospel.

5. Tidningen har många gånger varit angelägen att få tag i dig, bland annat i valtider. Varför svarar du inte på mejl eller ringer upp när man söker dig?

– Ja mejl svarar jag för det mesta och när det gäller att svara så på telefon så har jag har det varit mycket ute och sedan så är jag som sagt anhörigvårdare och när jag håller på med det så kan jag inte vara så åtkomlig. Det var ju för att vi upplevde mycket problem efter valet och därför arrangerades att Christer Dysholm blev presstalesman och han har alltid varit tillgänglig. Sedan har tanken varit att allt inte ska hänga på mig.

6. Mora IK kämpar för att hålla sig kvar i Elitserien och Leksands IF ska kvala för att försöka att ta sig till Elitserien. Hur tror du att det går för lagen?

– Oj, jag tittar lite men påstår inte att jag är någon kännare. Möjligen att Mora kan ha större chanser eftersom när man är nykomling så vill man ofta vässa musklerna lite extra för att få vara kvar på den plats som man så länge har eftertraktat.

7. Vad har hänt med polisanmälningarna mot dig?

– Det är någon form av utredning på gång. Jag tror att alla anmälningarna kommer att visa sig ogrundade, att det varit ett sätt att utnyttja rättsapparaten i smutsiga politiska syften. Jag tror de hamnar i ”runda arkivet”, alltså blir avskrivna.

8. Vad har du själv för erfarenheter av sjukvården i Dalarna?

– Själv så har jag inte varit allvarligt sjuk som tur är. De erfarenheter jag har är främst som anhörigvårdare och där har jag upplevt trassel med snabb omsättning av läkare som skapat säkerhetsrisker, provsvar som kommit bort, remisser som inte kommit fram och så vidare. Indragningar har resulterat i att säkerhetsmarginalerna har försvunnit.

9. Om du fick träffa en person, död eller levande, vem skulle du vilja träffa och vilken fråga skulle du vilja ställa?

– Martin Luther King. Hur ska man få folk att tro på att de tillsammans kan förändra världen. Det är inte de ondskas ondska som är problemet utan att de ljumma inte vågar ta ställning.

10. Vad är det du skulle vilja prova på eller göra om du hade möjlighet att välja?

– En sak skulle förstås vara internationell verksamhet, någon form av volontärarbete, kanske i något land i Sydamerika. Jag skulle gärna resa mycket, inte charterresor utan kanske byta bostad. Jag har mest varit i de nordiska länderna.

Mer läsning

Annons