Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 års fängelse väntar man som misshandlat, stulit och skrivit kränkande saker till polis

Festivalbesökaren från Orsa kommun slog en glasflaska i huvudet på en annan man.
Ett par månader senare begick han en stöld och ett par stöldförsök i Mora kommun.
Han har även skickat meddelanden till en polisman med kränkande tillmälen.
Nu döms mannen till 1,5 års fängelse. Han både erkänner och förnekar brott.

Annons
En man från Orsa kommun har dömts till 1,5 års fängelse för flera brott, bland annat begångna i Mora kommun. Det handlar om misshandel, stöld, ringa narkotikabrott och förgripelse mot tjänsteman.Foto: Henrik Montgomery

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Orsa kommun.

Den 27 juli i somras befann sig mannen på en festival i södra Sverige och misshandlade då en annan man genom att slå en glasflaska i huvudet på honom. Själv har mannen uppgett att han varken kan erkänna eller förneka brott eftersom han var narkotikapåverkad och inte minns händelsen.

Den 29 december i fjol stal mannen fyrverkerier till ett okänt värde, från ett företag i Mora. Samma datum, eller dagen före, försökte mannen stjäla gods från ett annat företag i Mora.

Den 30 december i fjol försökte mannen stjäla gods från ett företag i Mora, där en fönsterruta krossades.

Mannen har erkänt stölden och det förstnämnda stöldförsöket, däremot förnekar han brott gällande det andra stöldförsöket.

Ett par månader tidigare, den 23 september i fjol, skickade mannen flera meddelanden via Facebook Messenger till en polis med kränkande tillmälen om att han skulle se till att polisen anmäldes för tjänstefel och förlorade sitt arbete. Detta efter att polisen varit inblandad i ett ingripande mot en kamrat till den nu dömde mannen.

Samma datum har mannen olovligen framställt och haft 1,19 gram cannabis, i en bostad i Mora kommun. Mannen erkänner odlingen, men har hävdat att han inte begått något brott.

I förhör har mannen erkänt att han skickade meddelandena till polismannen, men i tingsrätten ändrade han sig och mindes plötsligt inget av detta.

Mora tingsrätt konstaterar att bevisningen mot mannen visar att det står klart att han har begått samtliga brott.

Mora tingsrätt dömer mannen till 1,5 års fängelse för två fall av försök till stöld, två försök av ringa narkotikabrott samt ett fall vardera av misshandel, stöld och förgripelse mot tjänsteman. Dessutom undanröjs tidigare utdömd skyddstillsyn.

Mannen ska även betala 12 913 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen, 5 000 kronor i skadestånd till polismannen samt 1 261 respektive 8 000 kronor till två av företagen som han stal och försökte stjäla saker från.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons