Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna väljer bort Lööf

Ju närmare geografiskt väljarna är centerpolitikerna i Dalarna, desto mer är de benägna att rösta på dem.

Lägger man samman kommunalvalen i Dalarna 2010 röstade 13,9 procent av väljarna på C. Siffran för landstingsvalet föll till 10,2 procent och i riksdagsvalet kom inte C i Dalarna upp i mer än 7,9 procent.

Det var också i riksdagsvalet C föll mest i Dalarna 2010, med 2,9 procentenheter, medan kräftgången i kommunerna stannade vid 1,6 procentenheter. Den starka ställningen för C runt Siljan bekräftar bilden av ett parti som har stort lokalt förtroende.

När Annie Lööf för en vecka sedan firade ettårsdag som partiledare stod 3,3 procent av de svenska väljarna bakom henne (United Minds). Att C verkligen står utanför riksdagen just nu bekräftades i helgen med siffran 3,7 procent (DN/Ipso). Hur kunde det gå så fel?

För Olof Johansson var det vettigt att samarbeta med S. Sverige räddades ur skuld- och underskottsträsket på ett sätt som S aldrig hade fått till med V.

Lika naturligt var det för Maud Olofsson genom att tydligt markera mot S, göra klart att en röst på C i riksdagsvalet inte egentligen var en röst på Göran Persson. Det stärkte Allians för Sverige som regeringsalternativ, och Olofsson tog senare udden av den gamla knäckfrågan kärnkraft.

Båda strategierna har kostat väljarstöd. Men Annie Lööfs strategi är mera märklig och riskerar partiets framtid. Hur länge är det interna stödet fortsatt starkt?

Lööf gör allt för att erövra den politiska beteckningen "liberal". Om några veckor bjuder C in till ett seminarium om partiets liberala traditioner. C? Liberala traditioner?

Nyligen, i sin "affärsplan", övergav S sitt honnörsord rättvisa, och skrev om frihet i stället. C vill vara de gröna liberalerna. Borde inte en oberoende liberal tidning applådera denna utveckling? Snart är väl alla utom V liberaler?

Njae, i S fall är det ju bara retorik. Och C:s positionering riskerar alliansens majoritet i riksdagen. KD och C nådde tillsammans upp till 6,9 procent; bortslängda röster när de båda är under fyraprocentspärren. Resultatet blir en S-regering, vilket vore dåligt för liberalismen.

När framgångsrika C-företrädare i Dalarna, exempelvis Björn Doverskog och Bertil Daniels i Leksand, för några decennier sen skulle beskriva sin politiska ideologi, så var det ingen av dem som sade "liberalism".