Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna topprankat av unga läkare

Mora lasarett rankas som det tredje bästa lasarettet i landet, när landets unga läkare får bestämma.
– Jag är inte alls förvånad över detta, säger 25-åriga AT-läkaren Essi Heinonen i Mora.

Varje år rankar Sveriges AT-läkare i Sylf, Sveriges yngre läkares förening, landets sjukhus och landsting. Syftet är att jämföra och utvärdera den AT-läkarutbildning som finns spridd över landet.

I årets ranking hamnar Mora lasarett på en tredjeplats, av 64 AT-orter i landet. Falu lasarett och Avesta lasarett hamnar också högt, båda på 14:e plats.

– Jag är inte alls förvånad över detta. Jag är mer förvånad att Mora inte legat i topp tidigare. Bland oss unga läkare har Mora, och Dalarna, verkligen gott renommé. Här finns en bra utbildning och utmärkt handledning. Det var därför jag sökte mig hit. Det har faktiskt blivit bättre än vad jag hoppades på, säger hon.

Essi Heinonen kom till Mora direkt efter läkarutbildningen i februari i år.

– Här är mottagandet hur bra som helst. Man är en i gänget, får eget ansvar och står inte alls utanför i gemensaken. Utöver det är livet utanför jobbet också bra, med natur, sport, skidåkning och friluftsliv, säger Essi Heinonen.

Landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg är glad och stolt över det goda betyget.

– Vi ser det som mycket viktigt att utbilda unga läkare. Det handlar inte minst om vår egen strategiska möjlighet att kunna rekrytera läkare. Av de vi utbildat hittills har hela 75 procent stannat kvar hos oss. Bara det ett gott betyg i sig och en stor vinst för landstinget, säger Stikå-Mjöberg.

Landstinget Dalarna har medvetet byggt upp en AT-organisation med centra i Mora och Falun. Varje år kommer 50-60 nya AT-läkare till landstinget för utbildning under minst 18 månader. Totalt utbildas för närvarande drygt 100 AT-läkare i länet.

Landstingets budget för AT-verksamheten är totalt 58,4 miljoner.

– Vi satsar medvetet mycket på att handledarna och utbildningen ska vara så god som den bara kan bli. Och det är den också. Vi har också verksamhetsansvariga och övriga läkare som verkligen insett vikten av en god AT-utbildning i länet. Vi har som mål att också vara löneledande i landet för AT-läkare, säger hon.

Ingångslönen i Mora för nya AT-läkare är 31 000 kronor i månaden. I Falun 29 000.

– Den stora vinsten i detta, förutom bra utbildade läkare, är att vi i Dalarna på detta sätt kan hitta och binda de doktorer vi behöver inför framtiden, säger Karin Stikå-Mjöberg.