Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna (s)ämst igen

Annons

Region Dalarna och kommunerna kämpar för att etablera bilden av länet som intressant och framåt, en landsända där jobb och boende är attraktiva faktorer och den offentliga servicen god.

Men om det sistnämnda inte stämmer med verkligheten och landets största morgontidning har som huvudnyhet hur det egentligen står till, omintetgörs förstås mycket av imagebygget. Ur en viktig aspekt fungerar offentliga sektorn i Dalarna sämst i Sverige.

Under rubriken "Vårdköerna ett lotteri för patienterna" konstaterade DN i helgen återigen att Dalarna är länet där flest nitlotter delas ut med avseende på köer till vården.

Redan under 2011 stod det klart att det socialdemokratiskt styrda landstinget är sämst på att leverera vård i tid av alla landsting i landet. Under 2012 har den bilden fortsatt att hamras in. Den är nu väl etablerad på nationell nivå.

Det allvarligaste i det uppkomna läget är förstås den oro, det lidande, den värk och den väntan som olika patienter i Dalarnas vårdköer upplever. Men därutöver finns också aspekten med omvärldens klara bild av att just Dalarnas socialdemokrati inte kan få vården att fungera väl.

Sveriges längsta vårdköer betyder i realiteten att 41 procent av patienterna i Dalarna inte får komma till operation eller behandling inom 90 dagar. I grannlänet, det likaledes S-styrda Gävleborg, är siffran 12 procent, enligt SKL:s statistik

Den ytterst ansvariga, landstingsrådet Ingalill Persson, förklarar i DN-intervjun sitt fiasko med rekryteringsproblem och ett tidskrävande arbete med att införa ett nytt system för patientjournaler.

På frågan om hon menar att utvecklingen av IT-systemet gått före den lagstadgade vårdgarantin svarar hon:

"Ja, jo. Det kan man säga. I det här fallet har det blivit något försämrat. Men det är också ett viktigt arbete, för det ökar patientsäkerheten".

I augusti förklarade Persson för DT:s nyhetsredaktion att "vi är så innerligt trötta på att ligga på skamplats i landet" och förutskickade en plan för motåtgärder innan denna månads utgång, en plan med inslag som privata vårdnadsgivare, inhyrd personal från bemanningsföretag och helgdrift av vissa enheter.

För Dalarnas och patienternas skull hoppas vi att planen blir verkningsfull. Vad väljarna tycker om hur Landstinget Dalarna styrs ger de besked om i valet om mindre än två år.