Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna mot rasism nöjda efter 1 maj – men ger kommunen kritik

Dalarna mot rasism lockade tusen personer till en folkfest på Jussi Björlings torg den 1 maj och Angelica Andersson, en av arrangörerna, är mycket nöjd. Samtidigt finns en besvikelse över ett upplevt bristande engagemang från kommunens sida.

– Det är en generell känsla och det surrades om att vi var "extrema", säger Angelica Andersson från Dalarna mot rasism.

– Ett tydligt uttryck för den känslan är att vi tidigt hörde av oss för att hyra Cozmoz för ett musikarrangemang på kvällen. Vi hade ett möte och skulle bara lösa detaljerna sedan, men de drog tillbaka bokningen.

Dalarna mot rasism fick till slut husera på Wasabryggeriet, som var fullsatt under förmiddagens föreläsning med Milad Mohammadi. Även om tusen personer på torget – med en spontan avslutning med kurdisk dans runt Jussi-statyn – var glädjande så hade de gärna sett ännu fler. Där hade kommunens stöd betytt mycket, menar Angelica Andersson.

– Hade vi gemensamt tagit ställning i stället för att vara rädda för bråk kunde det ha blivit jättestort. Det saknades politiskt mod.

Hjalle Östman är bokningsansvarig på Cozmos och han menar att det aldrig varit frågan om något konkret löfte, utan om en diskussion.

– Det handlar om flera saker. Osäkerheten var stor hur det skulle bli den dagen. Det var svårt att fixa personal och ingen på kommunen har haft bild av det. Men självklart ställer man upp mot nazism, det finns ingen gråzon där – däremot knepigt upplåta sitt hus när man inte vet riskerna. Det var en extrem situation och det är skillnad att söka tillstånd på en allmän plats än i en byggnad, säger han.

– Det har fler som har velat boka Cozmoz efter dem och jag har sagt nej till alla.

Trots detta är Angelica Andersson nöjd och glad över manifestationen på 1 maj. Och hon hoppas att kommunen vill vara med om det blir ett liknande arrangemang nästa år.

– Nazismen har ju inte tagit slut i år.

Ett uppmärksammat inslag under 1 maj var Dalarna mot rasisms kampanj om att skänka pengar för varje meter Nordiska motståndsrörelsen gick under sin demonstration. Totalt blev det drygt 16 000 kronor som skänktes till Ensamkommandes förbund. Det var några lokala företag som ville göra en insats som ställde upp med pengarna.

– Vi ville omvandla nazisternas smutsiga stöveltramp till något bra, säger Angelica Andersson.

För att förvalta kraften från 1 maj kommer Dalarna mot rasism att hålla ett uppstartsmöte för det framtida arbetet den 10 maj.