Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna kommer få sina första Rangers mot illegal jakt

På lördagseftermiddagen föreläste APU i Studiefrämjandets lokaler om sin resa ner till Zimbabwe. De berättade också att införandet av en Rangers grupp i Dalarna kommer ske nästa år.

Annons

Säger man Zimbabwe i dag så tänker många på den jakthändelse som skedde i somras när lejonet Cecil sköts till döds av en amerikan. Amerikanen friades från misstankar om illegal jakt.

Svenska APU, Anti Pouching Unit, är en ideell svensk stiftelse som arbetar förebyggande mot illegal jakt. De åkte ner 2014 till en park i Zimbabwe för att studera hur deras Rangers arbetade, och var nu inbjudna av Naturskyddsföreningen att prata om sina erfarenheter och planer.

– Vi är fortfarande ganska okända, det vill vi ändra på. APU är grupp poliser som började organisera sig och starta ett nätverk. 2011 blev vi en stiftelse, berättar Conny Andersson, ordförande i APU och själv före detta polis.

På föreläsningen visas bilder från Afrika men också Sverige. Att vara Rangers i Zimbabwe eller Sverige är inte så olikt som det låter, enligt APU gäller samma grundförutsättning: Spåra genom att använda syn, lukt, hörsel.

Läs också: Poliser som utreder illegal jakt utsätts för trakasserier

Hur den nya Rangers gruppen kommer tas emot i Dalarna är ännu oklart. Enligt Conny Andersson så stöter APU på en hel del motstånd, både fysiskt och verbalt.

– Man sprider gärna lögner och falska rykten. Det är till exempel en missuppfattning att APU är emot jakt. Det är vi inte, 70 procent av våra Rangers är jägare själva, säger Conny Andersson, ordförande i APU.

Arbetet är mot all illegal jakt, men en extra infekterad fråga är den om vargar. Den vanligaste dödsorsaken på varg i Sverige, mer än 50 procent, är tjuvjakt enligt APU och Kristina Hallin, Naturskyddsföreningen.

Jens Frank, forskare på SLU:s viltskadecenter, berättade för Sveriges Radio i juli att sannolikt hälften av dödsfallen på sändarförsedda vargar var orsakade av illegal jakt.

I år har de infört Rangers grupper i Stockholms och Värmlands län, med åtta respektive fem personer i. Dalarna kommer få ett lag på tio personer. De kommer att patrullera, observera och rapportera.

– Vår uppgift är enbart att observera. Ser vi brott så rapporterar vi det till polisen. Varje gång vi har varit ute i de två andra länen så har vi sett brott. Vi vill skydda djuren, och värna om rätten att få finnas och leva, säger Conny Andersson.

Läs också krönikan: Vi ser mellan fingrarna på svensk illegal jakt

Läs också: Beslut om vargjakt dröjer