Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna hjälper - på plats i Slovenien

Frivilligorganisationen Dalarna hjälper har under två dagar befunnit sig i Slovenien för att hjälpa människor på flykt.
– Deras situation bryter mot mänskliga rättigheter, och det vi kan göra är bara en droppe i havet, säger Catharina Enhörning.

Catharina Enhörning från frivilligorganisationen Dalarna hjälper, som DT och Dala Demokraten tidigare följt i arbetet, berättar under söndagen att de är på väg för att ta ett flyg tillbaka till Sverige igen. Det är nu den tredje resan organisationen gör.

– Carla Dahlberg, Bettina Bergknecht och jag kom till Kroatien i torsdags och har sedan befunnit oss i Slovenien under fredag och lördag för att arbeta. Vi hade med oss en hel del förnödenheter, men har framför allt använt oss av insamlade medel för att handla material på plats, och vi fyllde en minibuss med sådant vi visste skulle behövas. Och då köpte vi extra mycket gosedjur och pyssel till barnen.

Hon berättar att de befunnit sig i Dobova, där det finns ett stort uppsamlingsläger för människor på flykt. En lugn dag passerar omkring 6 000 människor gränsen dit.

– Människor är oroliga att skiljas från sina anhöriga, det är poliser och militärer överallt, och det kommer framför allt väldigt många barnfamiljer. Miljön de vistas i är hemsk, och bryter mot de mänskliga rättigheterna, framför allt när det gäller barnen. Och de har få möjligheter att duscha och tvätta sig.

Carla Dahlberg säger att de som arbetar med Dalarna är frustrerade och att det är svårt att känna sig tillfredsställd som volontär på plats.

– Vi känner frustration och är ledsna över att vi inte kan göra mer. Jag är arg på EU och jag är arg på allt som inte görs. Situationen är grotesk. Det handlar om människor och man känner hopplöshet. Jag förstår inte att internationell media inte finns på plats.

Vad kommer Dalarna hjälper göra nu?

– Nästa steg är att komma hem. Att landa och fatta nya beslut. Vi får titta på hur och när vi kan gå vidare. Det handlar om 1 000-tals människor som behöver hjälp, det vi gör är bara en droppe i havet. Arbetet fortsätter, men vi måste smälta och bearbeta det här, säger Catharina Enhörning.