Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna har två sträckor i Midnattssolsrallyt

160 anmälda bilar, varav sju är från Dalarna. Intresset för Midnattssolsrallyt håller i sig och dalaförarna får chansen att visa upp sig på hemmaplan på två specialsträckor under avslutningsdagen.

Midnattssolsrallyt avgörs den 24-27 juni, med start och mål i Västerås.

Totalt ska 18 specialsträckor köras och det är under den avslutande lördagsetappen som rallyt hälsar på i Dalarna. Två sträckor (SS17 och SS18) körs i Norn-området, mellan Smedjebacken och Hedemora.

– Förra året hade vi begränsat antalet startande till 140 men då fick vi tyvärr säga nej till intresserade. I år har vi ökat till 160 startande och då fick alla intresserade plats, berättar Robert Gustafsson, presschef för rallyt.

Midnattssolsrallyt i sin nuvarande form startade 2006 och intresset är fortsatt stort. Till årets rally är legendaren Stig Blomqvist affischnamnet tillsammans med Mats Jonsson och Erik "Eken" Johansson, den sistnämnde från Ludvika men numera tävlande för SMK Hedemora.

De senaste åren har Västerås varit centralort och det konceptet tycks fungera bra. Den första etappen körs i trakterna av Lindesberg, den andra i Roslagen och den tredje runt Skinnskatteberg och Smedjebacken.

– Det är tack var det fina samarbetet med klubbarna som vi kan hitta så bra vägar till rallyt, säger Robert Gustafsson.

Totalt är det 15 klubbar plus huvudarrangören KAK (Kungliga Automobil Klubben) som ser till att rallyt blir verklighet. En dalaklubb finns med i år, Hamre MK från Hedemora.

Rallyt har varje år lockat storpublik. Riktigt hur många är svårt att veta.

– Men det handlar om flera tiotusentals på varje etapp, säger Robert Gustafsson.

Rallyt har tre olika klasser i år; Historic, regularity och en uppvisningsklass. 112 är anmäld i huvudklassen historic.