Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna har Sveriges längsta vårdköer

I Dalarna får fyra av tio patienter inte vård inom de lagstadgade 90 dagarna, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Trots miljardregn till sjukhusen är väntetiderna fortfarande ett stort problem på många håll.

Vårdköerna i Sverige kan närmast liknas vid ett lotteri. Väntetiderna skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet.

Trots regeringens miljardsatsning på att kapa köerna är väntetiderna fortfarande långa på många håll, visar DN:s granskning. Sjukhusen klarar fortfarande inte av vårdgarantin, som är den lag som innebär att alla har rätt till vård inom en rimlig tid.
För besök, operation och annan behandling inom specialistvården råder en lagstadgad maxgräns på 90 dagar. Ändå får mer än var femte patient vänta ännu längre tid på att få komma till läkaren, enligt statistik från organisationen Sveriges Kommuner och landsting (SKL) för augusti månad.

– Vårdgarantin är lag så allra helst skulle det vara 100 procent – eller kanske 98 procent om det ska vara rimligt. Det är fortfarande ett jobb som återstår för oss, säger Harald Grönqvist, samordnare på SKL till DN.

I Dalarna är situationen värst. Här får 41 procent av alla patienter vänta på operation längre än 90 dagar, vilket kan jämföras med 4 procent i Halland. Det kan jämföras med 22 procent för hela riket.

Ingalill Persson (S), landstingsråd i Dalarna, medger att de har misslyckats.

– Det är ett problem. Vi har haft bekymmer med att rekrytera sjuksköterskor och läkare. Och just nu håller vi på att införa en ny patientjournal så att varje patient ska ha en journal. Det tar otroligt mycket tid och varenda anställd ska gå på utbildning, säger Ingalill Persson till DN.

Så du menar att utvecklingen av ert IT-system har gått före den lagstadgade vårdgarantin?

– Ja, jo. Det kan man säga. I det här fallet har det blivit något försämrat. Men det är också ett viktigt arbete, för det ökar patientsäkerheten.

Regeringen införde år 2009 kömiljarden – ett bonussystem som syftar till att belöna landsting som har kortat köerna. Enligt Socialstyrelsen tyder mycket på att kömiljarden har haft ”positiva effekter” och att köerna minskade fram till 2011. Men jämförelsen är knepig att göra eftersom definitionerna har ändrats och landstingens inrapportering inte har sett likadan ut.

Sedan januari 2011, som går att jämföra statistiskt, har vårdköerna stått och stampat på samma nivå. Augusti 2012 är till och med en av de sämsta månaderna de senaste två åren.

– Skillnaderna mellan olika landsting är mycket stora och vissa siffror är alldeles för låga. Kömiljarden har bidragit till att synliggöra dessa brister. Vår uppfattning är att det nu är färre som väntar och att man väntar kortare tid. Jag är stolt över vad vi åstadkommit, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till DN.

I augusti kvalificerade sig 8 av 21 landsting till kömiljarden.

Systemet har fått kritik för en rad bieffekter, bland annat att allvarligt sjuka får vänta på viktiga återbesök medan inte alltid lika viktiga nybesök prioriteras. Ett exempel är från Sundsvall där ögonpatienter fick vänta så länge på återbesök att det resulterade i skador. Sjukhuset lyfte fram fokuseringen på vårdgarantin som en orsak.

Källa: Dagens Nyheter