Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna går mot strömmen i varsel-Sverige

– Med lite tur står sig siffrorna året ut och då har vi färre varsel i år än i fjol, hoppas Jan Sundqvist statistikexpert på Arbetsförmedlingen i Dalarna.
Dalarna går mot trenden i Sverige där varslen ökar kraftigt, i Dalarna minskar varslen jämfört med i fjol.

Under oktober kom SSAB Borlänge med sitt varsel på 200 anställda och Dala-Demokreten med sitt som följts av uppsägningar av runt 50 anställda,

Trots detta så har det varslats färre i år än samma period 2011.

Därmed går Dalarna helt mot trenden i landet och de nattsvarta rubrikerna.

I Varsel-Sverige varslades 10 260 personer om uppsägning under oktober jämfört med 5666 personer oktober 2011. Det är en dramatisk uppgång

Men i Dalarna minskade varslen som var 382 i oktober 2011 till 337 i oktober i år, trots DD och SSAB.

Summerar man antalet varsel hittills i år så är de enligt Arbetsförmedlingens statistik 1128 stycket jämfört med 1222 under samma period 2011.

– Under 2011 hade vi i Dalarna få varsel jämfört med stålbadet 2009-2010 och håller turen i sig så klarar vi hela 2012 med lägre varseltal än 2011, säger Jan Sundqvist.

– Vi har spånat runt siffrorna och vi har turen på vår sida. När Ericsson storvarslade så slapp kabelfabriken i Falun helt varsel.

– Min bedömning är att stålbadet efter förra krisen spelar in och företagen mötte uppgången därefter med att mycket högt kapacitetsutnyttjande och de kunde sedan inte rekrytera ny personal med rätt kompetens Så det finns en rädsla att varsla för man vet att man riskerar att stå där när det vänder.

– Vi upplever just nu stora regionala skillnader i Dalarna men framför allt ser vi stora regionala skillnader. I Byggsverige läggs det stora varsel i södra Sverige men inte här. Det är stora byggföretag som drar ned och här har vi många små byggare som fortfarande har en hel del Rotjobb och vi har väldigt lågt bostadsbyggande så det kan förklara den branschens regionala skillnader.

– Nu får vi hålla tummarna att vi har turen med oss in i 2013, men det känns som ett lottospel. Industrin och byggandet i Sverige påverkas av konjunkturen och förr eller senare så borde det också drabba underleverantörer i Dalarna. Traditionellt så brukar Dalarna följa trenderna i riket med viss fördröjning, säger Jan Sundqvist.