Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna fortsätter hjälpa människor på flykt

– Hjälpbehovet är enormt, konstaterar Catharina Enhörning efter hemkomsten från ännu en hjälpresa under namnet "Dalarna hjälper - människor på flykt".
Den här gången gick resan till norra Grekland.

Tillsammans med Carla Dahlberg och Bettina Bergknecht delade man ut förnödenheter vid en checkpoint på den Makedonska gränsen.

Det regnade när de kom till den Grekiska byn Idomeni som ligger vid checkpointen. De hundratals regnponchos man hade med sig kom genast till pass.

– Det var väldigt lerigt och blött. En del hade plastpåsar på skorna, andra var helt genomblöta. Jättemånga barnfamiljer vandrade i leran, berättar Carla Dahlberg.

Det är en av många platser längs med den Makedonska gränsen där flyktingarna passerar för att ta sig vidare till andra länder i Europa. Just här kommer det mellan 2000 och 6000 flyktingar varje dag. Några dagar tidigare hade det varit över 10 000 personer på platsen.

UNHCR, Röda korset och Läkare utan gränser finns på platsen men också många andra frivilliga hjälparbetare.

– Vår hjälp var väldigt uppskattad men hjälpbehovet är oändligt, säger Bettina Bergknecht.

För en månad sedan var man i Budapest och hjälpte flyktingar. Direkt efter hemkomsten därifrån bestämde man sig för att göra en till hjälpresa.

– Människor, företag och skolor i Dalarna fortsatte skänka pengar till Dalarna hjälper, berättar Carla Dahlberg.

Med från Dalarna hade de 300 kilo förnödenheter. I Grekland köptes sedan ännu mer för pengarna man samlat in. Sammanlagt blev det över ett halvt ton med mat, kläder, filtar, skor och massor av andra saker som människor på flykt behöver.

Massor av necessärer som dalfolket packat med hygienartiklar och skänkt delades ut. De blev väldigt uppskattade.

– Jag blir tårögd när jag tänker på allt behov och flyktingarnas förtvivlan. När barn får ett gosedjur eller när vuxna män kommer fram och ber om rena kalsonger. Eller den kvinna som såg mig i ögonen och bad om schampo. Jag är så stolt över alla kullor och masar som skänkt saker och pengar, säger Carla Dahlberg.

– Det vi gör är en droppe i havet men det gör ändå en otrolig skillnad, påpekar Catharina Enhörning.

Alla är överens om att det vi ser nu bara är början. Hösten har kommit, vintern är på väg och mängden människor som är på flykt bara ökar.

– Om det fortsätter komma in pengar till "Dalarna hjälper - människor på flykt" så blir det ännu en insats, avslutar Catharina Enhörning.

Läs mer: Dalarna hjälper - människor på flykt