Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna fjärde största turismlän – nedgång av gästnätter kopplas till O-ringen i Sälen

Dalarna intar en fjärdeplats som turismlän i Sverige vad gäller övernattningar.
SCB:s siffror visar dock en minskning för Dalarna med knappt två procent jämfört med 2016, där utländska gästnätter ökade men svenska gästnätter visade en minskning.

– Nedgången i svenska gästnätter kan kopplas till genomförandet av O-ringen i Sälen 2016, vilket genererade hela ca 125 000 gästnätter förlagda till stugor. Något liknande evenemang som O-ringen genomfördes inte under sommaren 2017, säger Lotta Magnusson, chef strategisk utveckling hos Visit Dalarna, i ett pressuttalande.

Vårt långsiktiga arbete bär frukt

Det går att skönja en uppgång från utlandet, främst från Nederländerna.

Övernattningarna har ökat med 25 965 tillfällen när det gäller "tulpanlandet".

– Vi ser att vårt långsiktiga arbete med marknadsbearbetning i Nederländerna bär frukt och det finns ett stort intresse för det som Dalarna har att erbjuda av natur, livsstil och aktiviteter, säger Elisabet Asp Christiansson, chef Affärsutveckling hos Visit Dalarna.

På riksnivå noteras ökning motsvarade 1,2 miljoner fler gästnätter under 2017 jämfört med föregående år. Av dessa stod enligt SCB utländska gäster för 53 procent, eller 650 000 gästnätter.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här