Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna - ett välkomnande landskap

Får man tro vissa upprop finns det inte plats för en moské i Borlänge eller ett anslutande kulturcentrum. Jag vill hävda att det finns gott om utrymme rent geografiskt. Men i våra sinnen är det kanske trängre.

I ett sekulärt samhälle tillhör religionen den privata sfären. I ett liberalt samhälle måste alla få samma möjlighet att utöva sin religion oavsett vilken religion det handlar om. Samhället utvecklas bäst av jämställda individer i samverkan. För Dalarnas muslimer handlar det om att få en plats att gå till för att utöva sin religion.

Jag tror att Dalarna är en plats där alla får plats oavsett religiös eller politisk åskådning. Jag tror vi kan locka människor att flytta hit genom att visa att vi är ett dynamiskt och nytänkande landskap där vi vårdar gamla och nya traditioner lika. Ett landskap där vi tar tillvara människors kunskaper och erfarenheter, inte fördömer dem.

Borlänge har fått positiv nationell och internationell uppmärksamhet för festivalen Peace & Love och fotbollslaget Dalkurd. Namnen talar sitt tydliga, välkomnande och internationella språk. Denna stämning och inställning är värda att fortsätta utveckla och sprida i länet.

Religionerna har själva ett stort ansvar att visa att man inte står för förtryck och orättvisor. Vi politiker har också ett stort ansvar att främja grunden i vårt demokratiska styrelseskick. Vi måste reagera när en viss grupp pekas ut eller diskrimineras. Det spelar ingen roll om det handlar om kristna, judar eller muslimer.

Jag ämnar därför i höst undersöka förutsättningarna för bildandet av en grupp där politiker i länet, företrädare för olika minoriteter samt från näringslivet är tänkta att delta. Den grundläggande tanken är att gruppen ska arbeta med att göra Dalarna till en ännu mer attraktiv plats att bo på.

Fredrik Adolphson

representerar Folkpartiet Liberalerna i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel