Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna blir utan nytt polishus

Det blir inget Rättscentrum på Kullen i Falun. Det står nu klart efter att Rikspolisstyrelsen under tisdagen meddelat att de tidigare planerna skrotas.

För drygt en vecka sedan kunde DT berätta om de stora oklarheter som uppstått kring bygget av ett Rättscentrum i Falun. Anledningen till detta är planerna på att inom något år ombilda landets 21 polismyndigheter till en gemensam myndighet för hela landet.

Nu står det också klart att detta fått Rikspolisstyrelsen att backa från tanken på ett Rättscentrum på Kullen i Falun. Planerna på ett nybygge intill tingsrätten på Kullen skrotas nu därför.

"Dagens uppdelning i 21 polismyndigheter och en central förvaltningsmyndighet ger inte de bästa förutsättningarna att bekämpa brott", skrev rikspolischef Bengt Svenson i en debattartikel i Dagens Nyheter redan i februari.

"Vi är den sista statliga verksamheten som består av flera regionala myndigheter. Det är inte ändamålsenligt att vara organiserad så i en värld där vi förväntas bekämpa en allt rörligare brottslighet", menade rikspolischefen i debattartikeln.

Sedan dess har den tanken också utretts vidare, något som utmynnade i en rapport till regeringen från polisorganisationsutredningen.

Nu visar det sig alltså också att planerna på en omorganisation av landets polismyndigheter också nått så långt att de stoppar de planer som dalapolisen arbetat aktivt med sedan 2009 då Falun och Borlänge blev ett gemensamt polisområde.

Att bygga ett rättscentrum på Kullen i Falun har dock inte varit okontroversiellt. Borlänge riskerade att helt bli utan ordningspolis och i planerna ingick även att flytta både vålds- och narkotikaroteln till Rättscentrum. Sammanlagt skulle därmed omkring 100 polistjänster flyttas från Borlänge till Falun.

Planerna ledde till starka protester från Borlänge. Kritiska röster höjdes både från berörda poliser och en enig politikerkår i Borlänge. Detta ledde också till att polisstyrelsen backade något och beslutade att ännu en gång titta på frågan. Bland annat undersöktes möjligheten att skapa ett blåljus-hus i Borlänge där räddningstjänst, polis och ambulans skulle kunna inrymmas om räddningstjänstens nuvarande station byggdes ut. De tankarna fick dock inget gehör hos polisledningen.

Något blåljus-hus blev det inte och nu står det alltså också klart att det inte heller blir något Rättscentrum. Istället får polisledningen nu istället lägga kraft på att se över vad som ska göras åt grannstädernas ålderstigna polishus.