Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna behöver teknik, tolerans och mer tillväxt

För fyra år sedan satt jag hemma med min fem månader gamla dotter i famnen och såg världens ledare misslyckades i ansträngningarna att komma överens om ett globalt klimatavtal.

Jag hade aktivt jobbat inför klimatkonferensen och många av mina miljöengagerade vänner var på plats i Köpenhamn. De basunerade ut sin besvikelse i sociala medier, medan jag tyst tittade på det nya livet i min famn och undrade hur hon skulle påverkas av misslyckandet.

Om 10 dagar har världens ledare en ny chans. Och nu är frågan än mer brännande än någonsin.

Världsbanken prognostiserar i sin nya rapport Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty att 100 miljoner fler människor kommer att befinna sig i fattigdom 2030 om man underlåter att agera i klimatfrågan.

Världens skördar kommer ha minskat med 5 procent. Hetta, översvämningar, torka, och klimatkänsliga sjukdomar kommer vara resultatet av temperaturökningen.

Ska världsfattigdomen utrotas måste krafttag tas för att minska uppvärmningen. Koldioxidutsläppen måste minska dramatiskt för att vi ska slippa dystopin ovan. För det behövs bindande klimatmål.

Den snabba teknikutveckling som förutspås bli ett resultat av bindande avtal möjliggör att målen kan nås snabbare än vad vi i dag vågar hoppas på. Fattigdomsbekämpning, hållbar utveckling och tillväxt går hand i hand.

>> Syrien hade 22 miljoner invånare för tre år sedan. I dag är drygt tolv miljoner av dem på flykt. De svallvågor som kriget nu orsakar gör att det blir enkelt för var och en att inse vilka problem världen kommer att ställas inför i samband med framtida klimatkonflikter.

Som den numer pensionerade europaparlamentarikern Marit Paulsen sade när jag intervjuade henne under hennes sista arbetsdag i EU-parlamentet: "Jag var själv ett hungrigt krigsbarn och jag vet hur mödrar till hungriga barn beter sig – de ser till att sätta sina barn i säkerhet."

Redan nu är fler är på flykt i världen i dag än under Andra världskriget. 1 av 122 människor i världen är antingen på flykt eller söker asyl i ett annat land, uppger FN:s flyktingkommissariat.

>> I stället för att bedriva signalpolitik måste de dramatiskt ökade kostnaderna för flyktingmottagandet minskas samtidigt som det behöver skapas fler mottagningsvägar och lägre trösklar på arbetsmarknaden.

Om integrationen fungerar kommer många av dem som nu kommer till Sverige bidra till generationsväxling och kompetensförsörjning här i länet och också de bidra till tillväxt.

>> Bara två platser i Sverige har fler turistgästnätter än Dalarna och utvecklingsmöjligheterna för branschen är mycket stora. Det gör Dalarna till en region med utvecklingskraft - medan industrin ökar sin omsättning utan fler anställda skapar den boomade besöksnäringen nya jobb.

De som jobbar i Sälen och i annan turistnäring är i hög grad unga människor som på detta sätt får sitt första jobb. Servicesektorn och tjänstenäringen i små företag skapar jobb, arbetstillfällen som i sin tur bidrar till välfärd och tillväxt.

Jobb ger möjlighet att bo kvar i länet och får nya kullor och masar att välja att flytta hit, tack vare en lyckad kombination av jobb och möjligheten till ett gott liv.

Men för att Dalarna ska kunna erbjuda detta, krävs en politik som möjliggör för jobbskaparna at växa. Kostnaderna att anställa bör därför minska.

Tyvärr ser vi med nuvarande regering en helt motsatt trend.

>> En positiv trend är dock att regeringen frigör sig från samarbetet med V. Är S plan att inom kort samregera med M så långt gången att de tillåter sig att ta ut svängarna lite?

Oavsett, var beskedet om att tillmötesgå riksdagens tilläggsdirektiv om att säkerställa valfrihet och mångfald i vård, skola och omsorg mycket välkommet.

>> Apropå valfrihet i skolan, så har Falu kommun nyligen satt käppar i hjulet för en etablering av Rytmus musikgymnasium i Borlänge.

Den känt friskoleskeptiska Borlänge kommun anser alltså att Rytmus ska välkomnas med öppna armar. Det är sannerligen ett trendbrott! Att Falun stretar emot i detta läge är däremot både dumt och dåligt.

Högskoledebatten bygger just nu höga murar mellan Dalarnas båda motorkommuner och det vore lämpligt om politikerna i Falu visar mer pragmatism i fråga om Rytmus, för att både säkerställa goda relationer och att bidra till att idén om det kreativa och kulturella Dalarna får ytterligare en grogrund.

Miljö och klimat, migration/integration, skola, valfrihet, arbetsmarknad och kompetensförsörjning – inte många andra jobb erbjuder förmånen att samtidigt få ha alla dessa frågor i sin portfölj. För mig har det känts som en fantastisk resa att få verka på DT:s ledarredaktion.

Tack för allt, kära läsare!

Med denna krönika sätter Sara Telde punkt som medarbetare på ledarredaktionen och går vidare till andra uppgifter på tidningen.