Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna bäst på att räkna vinterfåglar

Dalarna har pippi på fjäderfän.
När ornitologerna ber om hjälp att räkna vinterfåglar ställer länet upp.

För åttonde året i rad arrangerar Sveriges ornitologiska förening kampanjen Vinterfåglar inpå knuten. Den sista helgen i januari uppmuntras landets alla fågelvänner att hålla koll på antalet bevingade matgäster vid sina fågelbord och fröautomater.

– Det finns säkert en halv miljon svenskar som matar fåglar, berättar Staffan Müller, som från det egna hemmet i Insjön just nu arbetar febrilt med att samorda hela projektet.

Förra året deltog 20 000 personer runt om i landet, och bland dessa var det dalfolket som utmärkte sig rejält.

– Länet är överlägset bäst på att rapportera in vinterfåglarna. Skulle hela Sverige göra som oss skulle vi nog ha uppemot 75000 rapporter, säger Staffan, som själv är ordförande i Leksands fågelklubb.

– Det är en fantastisk insats av Dalarna. Vintern är en tröskel för fåglarna, och det finns ont i mat. Därför behöver de hjälp.

Och Dalarnas frön kan göra mer än att bara mätta de hungriga talgoxmagarna.

– När man har räknat fåglarna ska man skicka in resultatet till Sveriges ornitologiska förening. Det kan man göra antingen via hemsidan, eller via post med en blankett, förklarar Staffan.

– Det resultat som vi sedan sammanställer blir självklart ingen vetenskaplig undersökning, Men på sikt kan man använda rapporterna för att observera förändringar av fågelarterna.

Staffan Müller är noga med att poängtera att man inte måste vara expert.

– Det krävs varken avancerade kunskaper eller speciellt mycket engagemang för att delta. Men det ger mycket, och jag hoppas att vi kan lyckas skapa ett gryende intresse.