Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna är en festival fattigare

Annons

Peace & Love Film Festival lämnar länet efter tre år och det är naturligtvis trist.

Samtidigt har festivalen aldrig lyckats locka publiken – trots att programmet varit synnerligen ambitiöst under alla år. Problemet har framför allt varit tidpunkten. En filmfestival under midsommarhelgen och veckan därefter är knappast optimalt. Särskilt inte i ett midsommardyrkande landskap som vårt. När moderskeppet – den ursprungliga Peace & Love-festivalen – fortfarande seglade var det naturligt att förlägga båda festivalerna sida vid sida, men sedan frikopplingen har det sammanhanget saknats.

Det är en del av förklaringen, men ärligt talat – Borlänge och Falun kanske helt enkelt är för små städer för att det ska bära sig. Grunden måste byggas på publikunderlaget på orten, innan besökarna utifrån hittar till festivalen.

Besvikelsen hos arrangörerna är tydlig och processen att flytta måste ha pågått åtminstone sedan beslutet om bidraget från Borlänge kommun fattades, för en månad sedan – om inte ännu längre. Vad som är en smula anmärkningsvärt är att beskedet tycks ha kommit som en blixt från klar himmel för festivalens samarbetspartners här i Dalarna i tisdags.

Hursomhelst kommer jag att sakna festivalen, den gav lite internationell stjärnglans i Dalarna. Och filmfestivaler är bland det bästa jag vet.

Nu till något helt annat:

Delat nöje är dubbelt nöje. Därför kommer jag och min kollega på Dalademokraten, Jonas Stentäpp, börja samarbeta mer. Det har vi gjort tidigare i exempelvis Hitstafetten, men nu utökas alltså utbytet.

Vi kommer att göra gemensamma specialsatsningar, men kommer även att dela material på varandras respektive sajter. Allt för att kunna maxa resurserna och bevaka ännu mer av Dalarnas nöjesliv.

Läs mer här.

Därför lämnar festivalen Borlänge.