Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalamjölk från Gefleortens ger bonden mest

Gefleortens bondeägda mejeriförening betalar bonden bäst och ordförande Thomas Lundgren hoppas att konsumenterna också förstår det när de står vid mejerihyllan och gör det klimatsmartaste miljövalet.

Tio större Dalagårdar finns bland de 84 som levererar mjölk till Gefleortens mejeri i Gävle. Det är där Dalamjölken tillverkas och sedan distribueras och säljs i Dalarna.

Gefleortens betalar bonden en krona mer än Arla.

– Vi skulle gärna ta emot mer mjölk från Dalarna om det fanns avsättning. Det är marknaden som styr, konstaterar Thomas Lundgren, ordförande i Gefleortens mejeriförening.

– Men just nu pågår prisdumpning därute i butikshyllorna. Men vi ligger en krona upp jämfört med Arla och på ekomjölken har vi ett tillägg på 1,07 kronor, säger Thomas Lundgren och betonar att priskonkurrensen med Arla är mycket kännbar.

– Vi försöker ta vårt ansvar och i Gefleortens är det vi bönder som styr över framtiden, vi vill överleva och inte bli Arlabönder, säger Lundgren som konstaterar att nu när Grådö Mejeri nu försöker vinna marknadsandelar i Dalarna så är det också en utmaning.

– Vi försöker låta bli att delta i prisdumpningen. Bönderna behöver sina pengar. Vi hoppas att konsumenterna hörsammar att vi vill vara det klimatsmarta miljövalet när vi tar bort palmolja och soja som foder på våra gårdar Gefleortens mejeriförenings samtliga 84 mjölkleverantörer har nu helt slutat använda palmolja och sydamerikansk soja i sina foder. Gefleortens kor äter inte regnskog, försöker vi få ge hör för och hoppas att konsumenterna också vill göra samma val som oss. Då får bonden bättre ekonomi, säger Lundgren som tycker att det är viktigt att konsumenten tänker till när de gör sitt val.

Trots den mördande priskonkurrensen bedömer han att Gefleortens har lite tillväxt trots att man tappat butiker till Grådö mejeri.