Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaminister vilse i islamofobin

Islamofobi är ett allvarligt samhällsproblem. Det är exempelvis svårt att förklara motståndet mot att muslimer ska få bygga en lokal för bön och församlingsliv i Borlänge på något annat sätt.

Men islamofobin kan inte användas svepande som förklaring till rekrytering av ISIS-krigare i Sverige, på det sätt som dalabördige ministern Mehmet Kaplan (MP) gjort.

Det var i en intervju med en turkisk tidning nyligen som Kaplan förklarade att ett av de viktigaste skälen till att muslimska unga i Europa ansluter sig till ISIS är islamofobin.

Kaplan ansluter sig till en tankefigur som är djupt problematisk. Kampen mot jihadism relativiseras (tidigare av Kaplan själv i en jämförelse med frivilliga i finska vinterkriget - något han senare tagit tillbaka) och alla åtgärder och förslag på åtgärder kritiseras just för att vara omotiverad islamofobi.

Säpo, svenska medier och svensk antiterror-lagstiftning påstås av exempelvis Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) drivas av islamofobi.

I själva verket handlar det om välmotiverade åtgärder och opinionsarbete som främst syftar till att skydda de muslimer som är huvudmålet för ISIS terrorism.

Kaplan har fått berättigad kritik av Expressens ledarredaktion för att 2007 ha dömt ut en terrorövning i Stockholm som islamofobisk. 2010 misslyckades ISIS-motiverade Taimour Adbulwahab med sitt terrordåd i staden.

Mehmet Kaplan behöver förtydliga sig om de samband han påstår finns mellan islamofobi i Sverige och rekryteringen av unga jihadister till ISIS.