Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalamilitär med i Youtubesuccé

Svenska militärer i Afghanistan gör succé på Youtube med sin tolkning av "Greased Lightning".
– Det var jättekul att spela in filmen, säger Adrian Williamsson från Rättvik, en av de dansande militärerna.

I helgen lades ett videoklipp med ett gäng dansande svenska militärer upp på Youtube. Militärerna i fråga dansar och mimar till låten "Greased Lightning", från musikalen Grease.

Dansarna i klippet är kustjägare och amfibiesoldater från Amf1, 1:a amfibieregementet i Berga, Stockholm. En av dem är Adrian Williamsson från Rättvik.

– Vi skulle ha en kompanikväll och då kom vår pluton på att vi skulle spela in den här filmen till den kvällen. Jag vet inte vems idé det var, men det var jättekul att spela in filmen och det är roligt att den får lite uppmärksamhet. Vi var 43 stycken i plutonen, men alla är inte med i filmen, säger Adrian.

Filminspelningarna pågick under två kvällar, på militärernas fritid, och det blev en del omtagningar.

– Vi höll säkert på i över tio timmar totalt. Det var skönt att få tänka på något annat, säger Adrian, som tillbringade sex månader i Afghanistan och kom hem till Sverige i december. Han har dock inga planer på att göra en ny resa till Afghanistan.

– Nej, jag är rätt nöjd. Nu vill jag satsa på en civil karriär, säger han.

Du ska inte satsa på dansen då?

– Haha, ja, kanske det, säger han.

Klippet spelades in på militäranläggningen Camp Northern Light i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. DT:s reporter Mats Laggar var tidigare informationschef för förbandet i fråga.

– Det är jättekul för killarna att de får synas. Det här klippet spelades in i höstas, men måste ha lagts upp alldeles nyligen. Och det sprids snabbt, konstaterar Laggar.

Vad tycker du om klippet?

– Jag tycker att det är jäkligt bra. Man ser ju på deras kroppskontroll att de är yrkessoldater. Och de har gjort all koreografi och så på helt på egen hand och har inte ens lånat några kameror av oss, säger Mats Laggar.

På söndagskvällen närmade sig filmen 500 000 visningar på Youtube.

– Det är jäkligt kul för killarna att filmen har spridits så mycket redan, tycker Mats Laggar.

Var du med när filmen spelades in?

– Jag var inte med under själva inspelningen, men killarna kom till mig och frågade om det var okej att de spelade in den. Jag svarade givetvis ja. Det är jättekul att de gör sådana här saker på sin fritid som får dem att må bra och som gör att de kan tänka på andra saker än krig och elände hela tiden, säger Mats Laggar.