Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalakyrkor öppnar för tillfällig konstutställning

I sommar öppnar kyrkor i Bergslagen och södra Dalarna för modern konst i en gemensam utställning. Katarina Löfström och Nygårds Karin Bengtsson är två av sju konstnärer som deltar.

Annons

För fjärde gången arrangerar Svenska kyrkan i Västerås stift konstutställningen Sjätte sinnet där kyrkorum från olika sekler möter samtida konstnärliga uttryck. Initiativtagare är Karin Perers från Avesta.

2016 arrangeras den i kyrkor i norra Örebro län och södra Dalarna.

Kia Kullander, konstnär från Falun är utställningsansvarig för årets upplaga.

– Jag började med att resa runt och besöka kyrkorna för att bilda mig en uppfattning, mitt mål att visa samtidskonstens olika uttryck, att det finns så många, säger Kullander.

En målsättning hon lyckats mer än väl med, i utställningen ingår: måleri, textil, skulptur, foto, ljuskonst och filmiska verk.

– Det händer något spännande när de moderna uttrycken möter de traditionella kyrkorummen.

Rekommenderar du att man gör en konstrunda och besöker samtliga kyrkor på samma dag?

– Med lite planering fungerar det nog. Men varje verk och kyrkorum är fristående och är inte beroende av de andra för att ge en intressant upplevelse.

Flera av de deltagande konstnärerna har dalaanknytning. Katarina Löfström, verksam i Stockholm är uppvuxen i Falun. Nygårds Karin Bengtsson är uppväxt i Garsås och bor sedan några år i Skåne. Olle Norås är uppväxt i Falun och bor i Stockholm. May Lindholm bor i Siljansnäs och Kristina W. Hedman i Säter.

– Det är faktiskt en slump att det blev så många konstnärer med anknytning till Dalarna, jag valde utifrån uttryck och verk. Alla är väldigt duktiga konstnärer, säger Kia Kullander.

Konstutställningen öppnar den 29 maj och pågår fram till och med den 4 september.

LÄS MER: Nygårds Karins bilder färgade av världsläget

LÄS MER: "Löfströms tankevärldar"