Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalakött kom från Uruguay

Entrecoten från Dalarna kom från Uruguay.
Nu riktar miljöförvaltningen kritik mot Bishop´s Arms i Falun.
– Det är mycket vilseledande, säger Kristin Andersson, livsmedelsinspektör vid Falu Kommun.

Annons

Det var den 10 juli som miljöförvaltningen genomförde en inspektion mot Bishop´s Arms i Falun.

Och kritiken blev svidande.

På menyn fanns bland annat rätten "Entrcote från Dalagårdar"

Men bland köttet som förvarades i restaurangen fanns även bitar märkta med ursprung Uruguay.

I miljöförvaltningens utlåtande skriver man bland annat följande:

"Miljöförvaltningen bedömer att detta är mycket vilseledande och olämpligt ur redlighetssynpunkt. Informationen i menyn bör ändras i de fall som kött med annat ursprung används, alternativt att det – som det anges i menyn – enbart serveras entrecote från Dalarna"

Magnus Härdin, pubchef på Bishops Arms, talar om en engångsföreteelse.

– Vi köper vårt kött från Siljan Chark och det kommer från Dalarna, säger Härdin och fortsätter:

– De (Siljan Chark) kunde inte leverera och då beställde köksmästaren hem entrecote från Svensk Cater (grossist). Då informerade vi gästerna om att det var kött från Uruguay.

Varför strök ni inte rätten från menyn?

– Om det var någon som ville ha entrecote så ville vi ändå kunna erbjuda det. Men vi var mycket noga med att tala om att köttet kom från Uruguay och inte från Siljan Chark.

Och just då kom en inspektion?

– Ja, precis. Det är riktig jävla oflyt. Vi kan visa inköpsstatistik från Siljan för sådant här är viktigt.

Enligt Härdin handlade partiet från Uruguay om sammanlagt 23 kilo i jämförelse med närmare 500 kilo från Siljan Chark som har inhandlats under det senaste året.

En version som får stöd av Tobias Ivares, säljare på Siljan Chark.

– Han började handla av oss den 1 september 2011 och har sedan dess köpt 485,65 kilo. Det handlar om 10-15 kilo i veckan. Någon enstaka vecka har vi haft slut, men det är inte ofta. Om det skulle ha handlat om något medvetet fusk kanske han skulle ha köpt runt 100 kilo av oss.

Hur fungerar det när ni inte kan leverera kött?

– Ibland när vi får in fel djur som inte platsar i det han vill ha. Vi har det vi har och ibland kanske inte kvalitén håller för det som efterfrågas, svarar Ivares.

Händelsen på Bishop´s Arms föranledde miljöförvaltningen till en extra kontroll

I tidningens granskning krävdes sammanlagt 13 extra kontroller av Faluns centrala näringsställen mellan perioden 7 februari och 10 juli.