Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalakonstnär ställer ut i Orsa

Laggar Jan Tigerstrand är tillbaka i Dalarna med en separatutställning.
Fram till mitten av oktober kan man se ett trettiotal av hans verk i Orsa kulturhus.

Han är född och uppvuxen i Vikarbyn, Rättvik. Efter en tid i Stockholm bor och arbetar han i Malmö. 2009 hade han en stor separatutställning på Dalarnas museum. En väldig oljetriptyk, Prinsens dröm som ingick i utställningen vandrade vidare och visades året efter på Liljevalchs vårsalong 2010 i Stockholm.

I Orsa kulturhus visar han främst grafik och tekningar, de senare är ofta blyertsförlagor till torrnålsgravyrer.

Det är intressant att se de mjukare teckningarna överförda till den distinktare grafiken. Något av nyanserna försvinner men samtidigt tillförs motivet skärpa och djup. Det är som om det svarta blir svartare när färgen får fästa i en ytstruktur, pressas i kraftigt tryck och präglas på papper.

Tigerstrand använder den tålamodsprövande torrnålstekniken. Han lyckas fint att skildra ljusets skiftningar, strilat genom ett lövverk eller fångat i en hunds öga.

Utställningen i Orsa kretsar främst kring två motiv, naturstigar/vägar och hundar. Mest det senare. Tigerstrand är bra på att fånga uttryck, ögonkontakt och pälsens mjukhet hos hundarna som skildras med tydlig ömhet. I en film får vi följa Tigerstrand på cykelutflykt med hundarna längs landsvägar och i staden, människors glada ansikten när de ser de möss- och glasögonförsedda hundarna. Även i grafiken klär han på djuren mössa, strut och lösöron. Det blir en slags Disney-estetik, inte olik den som Lasse Åberg använder som jag har svårt att bli intresserad av.

Naturmotiven engagerar mer. Även här märks en ömhet och fascination för motivet, men det finns fler stämningar och lager som ger utrymme för tolkningsmöjligheter.