Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalakommuner hotas av ingenjörsbrist

Ingenjörsbrist hotar Sveriges kommuner.
Och Dalarna tillhör länen som kommer att ha det mest bekymmersamt framöver.
– Man blir lite skrämd av hur det ser ut, säger Erik Åsberg, mätingenjör på Falu kommun men också ordförande för Sveriges ingenjörer i Dalarna.

Om sju år har var fjärde kommunanställd ingenjör gått i pension.

Värst är det i Dalarna, Värmland och Jämtland, där mer än 30 procent är 58 år eller äldre.

Det framgår av en ny rapport från Sveriges ingenjörer.

– Det finns all anledning att vara orolig. Själv är jag 61 år gammal. Kommunerna kommer att tappa allt fler ingenjörer under åren som kommer och det gäller att ersätta dessa personer med yngre kompetens. Men när kommunerna betalar 80 procent av lönen som de privata företagen erbjuder, är det inte fullt så enkelt, säger Erik Åsberg.

Den nya rapporten visar bland annat att av Sveriges ingenjörers kommunanställda medlemmar är 24 procent födda 1954 eller tidigare. Att jämföra med 10 procent bland förbundets samtliga medlemmar.

Högsta andelen äldre har Dalarna med 35 procent, närmast efter kommer Värmland med 33 procent.

Dalarna har dessutom lägst andel yngre: Bara 15 procent är födda 1975 eller senare. För denna åldersgrupp är rikssnittet 25 procent bland de kommunalt anställda och bland förbundets samtliga medlemmar nästan 40 procent.

– En bra lön är viktigt när det gäller att rekrytera yngre ingenjörer. Och kampen om bra välutbildat folk kommer att hårdna framöver, när alla 40-talister går i pension. Kommunerna måste ta den kampen, säger Erik Åsberg och fortsätter:

– Den tekniska utvecklingen rullar på i snabb takt, och det är också en viktig anledning till att kommunerna måste få in unga och välutbildade människor.