Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalajägare nöjda med vargförslag

Vargkommitténs ordförande Peter Egardt har överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Svenska Jägareförbundets ordförande i Dalarna Tomas Björklund är positiv till förslagen och ser fram mot att få bort mellan 100 och 120 vargar i länet.

Svenska Jägareförbundet är främst positiv till att det i olika former blir enklare att jaga varg.

– För att få till en fungerande vargförvaltning krävs det att den är aktiv. Och då krävs jakt. Det är viktigt ur flera synvinklar men framför allt för att skapa acceptans hos de som påverkas av djuren. Blir det här förslaget lag så finns förutsättningar för att det blir acceptans, säger Björklund som tycker att regeringens vargutredare är på rätt spår.

Han bedömer att det i vargrika Dalarna finns 120 till 150 vargar och för mycket varg också i Dalsland, Värmland, Västmanlad och Gävleborg.

– Utredaren vill att en framtida vargförvaltning ska ta hänsyn till tamdjur, fäbodar, renbetesland och jakten och att det måste finnas lokal acceptans.

Han bedömer att landshövding Maria Norrfalk och viltförvaltningsdelegationen vid länsstyrelsen har kompetens som med rätt lagstiftning kommer de att klara av att få lokal acceptans i Dalarna. Hur många vargar blir det då?

– Med en-två föryngringar per år och med långsiktig och hänsynsfull syn på vargförvaltningen klarar Dalarna cirka 20-30 vargar. Dalarna kommer att få en klart sänkt vargstam. Det är viktigt att besluten tas bland dem som berörs och inte i riksdag eller av EU. Nu återstår att regeringen lägger fram detta som sin proposition, säger Björklund .

– Det vi saknar är att Egart inte fått med socio-ekonomisk beräkning över vilka kostnader som vargen ger samhället i stort. Här når utredningen inte riktigt fram men det kan regeringen rätta till. Det är därför viktigt att Egardts förslag om en fortsatt ekonomisk utredning kommer med i regeringens rovdjursproposition, säger jägarförbundets ordförande i Dalarna.