Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalahäst i skinnrock i rondellen

Ska det bli en dalahäst, fast klädd i "skinnrock", som blir den slutliga lösningen på den svårlösta rondellutsmyckningen i Malung? Det vill säga en dalahäst i typ brunt skinn, som ju är en ganska vanlig "hästfärg".

Frågan om utsmyckning av rondellen, som numera är en Europavägskorsning, har stötts och blötts i åratal i kommunen. Längre än till ett buskage med ölandstokar och diverse tillfälliga arrangemang har frågan inte kommit:

Här har synts skyltar om dansbandsveckan, Skinnarspelet och loppisar.

En tid stod här en silhuett av en "Skinnarmäster", kolsvart och den kunde lika gärna uppfattas som en sotarmurre.

Snyggaste utsmyckningarna har nog dagcenter stått för med tidsaktuella arrangemang som de tillverkat, tomteekipage till jul och påskkäringar till påsk. Men dessa har i regel fallit offer för marodörer som haft nöje av att bränna upp skapelserna gång efter annan.

För tio år sedan ordnades en tävling och folkomröstning om utsmyckningen i rondellen. Förslaget, som vann med bred marginal, var ett arrangemang med kvarnstenar. Det skulle symbolisera en flerhundraårig näring som funnits i Malung.

Men resultatet gillades inte av de styrande i Malung, som undrade hur många som i dag kunde förknippa Malung med kvarnstenar. Idén hamnade i byrålådan.

För fem år sedan lanserades ett nytt förslag av stadsarkitekt Hans E C Johansson:

En tingest som hette något så märkvärdigt som "rombikosidodekaeder".

Den såg ut som en kantig boll i rostfritt stål, konstruerad av 62 olika bitar, tre-, fyr- och femkantiga och alla delar med lika långa sidor. Kort sagt en geometrisk figur utan något som helst symboliskt värde för bygden.

Men kommunstyrelsen kunde inte enas och även den kantiga bollen försvann tillbaka in i den kommunala byrålådan. I stället kom ett förslag om att göra någon sorts plattform där utsmyckningarna skulle kunna bytas ut när det passade.

Andra tankar som diskuterats är en staty av en skinnarmäster: Eller något med anknytning till Jofas världskända tillverkning av ishockeyprylar. Eller Jofagrundaren Niss Oskar Jonsson.

Av alla förslag, försök och diskussioner har det hittills blivit en plantering med ölandstokar.

Nu är det emellertid dags att damma av frågan igen.

Den har kommit upp i den nya försköningsplan, som konsulter tagit fram för Malungs centrum.

Konsulterna bakom planen tycker att rondellutsmyckningen bör lyfta fram och vårda Malungs historia. De vill framhäva den skinnindustri, som en gång var så viktig och gjorde orten känd både i Sverige och utomlands.

Samtidigt, menar konsulterna, bör man tillvarata det starka varumärke som Dalarna är och betona att man faktiskt befinner sig i landskapet.

Därför föreslås att man placerar en dalahäst "med en twist" i rondellens mitt. "Twisten" är att hästen målas med en skinnliknande yta och med tydliga skinnsömmar, för att knyta ihop Malung och skinnindustrin med Dalarna.

Nu har kulturnämnden i Malung-Sälen beslutat att uppdra åt kulturchefen Anette Åhlenius att arbeta vidare med frågan om rondellutsmyckning och sammankalla en arbetsgrupp som ska ta fram möjliga förslag.

Återstår att se om det blir något resultat den här gången.

Ska det bli en "skinnklädd" dalahäst?

Eller kommer det fram ytterligare nya idéer?

– Det är alldeles för tidigt att säga ännu. Men visst är det synd att en rondell med två Europavägar inte används på ett bättre sätt än som det är nu, säger kulturchefen Anette Åhlenius.