Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalagitarr som tillhört Kurt Cobain såldes för över 700 000 kronor

Cirka 725 000 kronor – det blev slutpriset på den Hagströmgitarr, tillverkad i Dalarna, som auktionerades ut på amerikanska eBay. Gitarren, som ägts av Kurt Cobain från Nirvana, tros vara den hittills dyraste gitarren byggd av svenska Hagström.

I helgen såldes en blåglittrig Hagström modell Standard 80 – tillverkad i Älvdalen år 1960 – som tillhört rocklegenden Kurt Cobain från gruppen Nirvana, på den amerikanska auktionssajten eBay.

Det vinnande budet landade på 80 000 dollar, eller cirka 725 000 kronor, vilket gör den till den troligen hittills dyraste gitarren byggd av svenska Hagström.

Den så kallade proveniensen, alltså föremålets historik, har enligt journalisten Mikael Jansson – som skrivit flera böcker och artiklar om det anrika musikföretaget – styrkts av Cobains instrumenttekniker som köpte gitarren åt honom i början av 1990-talet.

Då utfärdes även ett antal modifieringar så att den blev spelbar för Cobain, som var vänsterhänt.

– Såvitt jag känner till är detta den hittills dyraste Hagströmgitarr som sålts. För ett par år sedan såldes en Hagströmgitarr som påstods ha tillhört Elvis Presley och den gick för drygt 50 000 dollar, trots att proveniensen var ifrågasatt, säger Mikael Jansson.

– Proveniensen betyder oerhört mycket för priset. Utan den hade en sådan här gitarr i detta skick varit värd kanske 10 000–15 000 kronor.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android