Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaförfattare hyllas på Nya Zeeland

Fredrik Brounéus, ursprungligen från Ludvika, gör stor succé som författare i Nya Zeeland.
Nyligen släpptes hans bok "The prince of soul and the lighthouse" på engelska i Sverige och boken har redan vunnit pris som bästa ungdomsroman på Nya Zeeland.

För fyra år sedan flyttade Fredrik Brounéus och hans familj till Nya Zeeland och staden Dunedin - faktiskt den stad som ligger absolut längst från Sverige i hela världen.

Fredrik debuterade 2006 med barnboken Jakten på energimojängen och har sedan dess publicerat romanen Yoga för rockstjärnor och barnfaktaboken Piller och baciller - en liten bok om läkemedel i Sverige. The Prince of soul, är hans första bok skriven på engelska.

– Det känns roligt att The Prince of Soul kommer ut i Sverige nu, särskilt som vi kommer att flytta tillbaka från Nya Zeeland i början av 2014. Jag hoppas förstås att den kommer att hitta läsare som gillar den. Det känns som att vi har lite samma humor i Sverige och här på Nya Zeeland; och människans stora frågor – kärleken, livet och döden – är ju universella, säger Fredrik Brounéus.

Boken är en filosofisk och humoristisk ungdomsroman som handlar om 18-årige George Larsen som får reda på sanningen om livet, döden och ljuset i tunneln, men får snart ångra att fått det.

– Idén till The Prince of Soul and The Lighthouse fick jag en dag när jag funderade kring ljuset i tunneln, som människor beskrivit efter nära-döden-upplevelser. Tänk om det där ljuset var en uppfinning, skapad av en människa? Varför skulle han eller hon ha gjort det? Vad ville han eller hon skydda oss från, säger Fredrik.

Den första versionen var egentligen tänkt som en skräcknovell som var väldigt olik den slutliga romanen, dock med en central karaktär kvar, huvudpersonens farfar som kommer tillbaka från döden för att han längtar efter kaffe och cigaretter.

– Det var inte förrän vi kom till Nya Zeeland som jag fick tid att utveckla och omarbeta historien till en roman, tack vare ett stipendium från Författarfonden. I den första versionen förlade jag handlingen till Ludvika, men sedan föreslog min nyzeeländske förläggare att jag skulle testa att skriva om den till att utspela sig på Nya Zeeland i stället, säger Fredrik.

Boken har hyllats i Nya Zeeländsk media och belönades tidigare i år med priset The Sir Julius vogel award för bästa ungdomsroman.

– Det var väldigt speciellt att få en Sir Julius Vogel Award för boken; särskilt som The Prince of Soul är min första bok på engelska. Jag tror att jag aldrig har haft så roligt när jag skrivit en bok som jag hade med just The Prince of Soul.