Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaföretagare bakom storsvindel

En lyxyacht, flera ‧fritidshus, en husbil för 1,2 miljoner kronor samt ytterligare ett antal lyxbilar, båtar och motorcyklar. Sammanlagt spenderade dalaföretagaren och hans hustru under 2011 drygt 20 miljoner kronor på lyxvaror, pengar som misstänks ha svindlats från Stockholms stads skattebetalare.

Annons

Det var för drygt en vecka sedan som mångmiljon‧svindleriet mot Stockholms stad rullades upp. Enligt ett avslöjande i Expressen hade nära 30 miljoner ‧kronor svindlats från beställaren Stockholms stad i samband med den fleråriga renoveringen av Söderledstunneln.
DT kan nu också avslöja att den huvudmisstänkte för svindleriet är en ‧företagare i Dalarna. Företagaren, en man i 50-årsåldern och som anlitades av ett större konsultföretag, fick en nyckelbefattning i ledningen för bygget som kostnadsberäknats till nära en kvarts miljard kronor.
För huvudentreprenören föreslog dalaföretagaren i sin tur en sedan tidigare bekant 47-åring som lämplig för en underentreprenad. Företagaren fick igenom sitt önskemål, något som misstänks ha öppnet vägen för svindleriet mot beställaren.
Enligt anklagelserna har dalaföretagaren fått 47-åringen detaljerade instruktioner om hur han skulle salta sina fakturor till huvudentreprenören. Där anses 50-åringen genom sin ställning ha kunnat se till att summorna inte väckte några misstankar och ‧kostnaderna fakturerades i god tro vidare till beställaren, Stockholms stad.
Även där hade dalaföretagaren genom sin befattning möjlighet att påverka att fakturorna godkändes. Pengarna betalades till 47-åringen för de väl tilltagna fakturorna medan ”överskottet” gick vidare till dalaföretagaren. Som tack för sin medverkan påstås 47-åringen ha fått ekonomisk kompensation av dalaföretagaren.
Sammanlagt överfördes nära 28 miljoner kronor till dalaföretagarens och hans hustrus privata konton från den 12 mars 2011 och fram till den 23 februari 2012. Pengar som kom från 83 saltade fakturor från underentreprenören och som i slutänden belastat Stockholms stads skattebetalare.
Ett tips till skattemyndigheten om dalaföretagaren ledde dock till att härvan kunde börja nystas upp. Detta ledde också till att tillgångar för drygt 12 miljoner kronor betalningssäkrades hos paret i slutet av mars i år.
Svindeln har dock lett till misstankar om att betydligt större summor än så hamnat hos paret i Dalarna och den 29 juni i år beslutade tingsrätten att be‧lägga tillgångar för 27,7 miljoner kronor hos paret med kvarstad.
Det beslutet har dalaföre‧tagaren sedan dess överklagat till både Svea hovrätt och Högsta domstolen. Båda instanserna har dock fastställt tingsrättens beslut.
Den 50-årige företagaren nekar till brott och menar att de 27,7 miljoner som gått till hans och hustruns konton varit personliga lån från underentreprenören.
Åklagaren är dock av en annan åsikt och anser att 50-åringen gjort sig ‧skyldig till grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman.
Som styrelseledamot i före‧taget anses hustrun ha gjort sig skyldig till grovt skatte- och bokföringsbrott. Samma brottsrubricering gäller även den 47-årige underentreprenören som driver sin verksamhet strax norr om Stockholm.
Svindeln har också lett till att en chef på Stockholms stads trafikkontor avskedats för grov illojalitet mot arbetsgivaren. Detta efter att han känt till Skatteverkets pågående utredning av tunnelsvindeln, något han trots vetskapen inte meddelat sin arbetsgivare.