Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaföretag räddar golvtillverkaren

Rågsveden-Sveden Trä AB förvärvade under måndagen delar av konkursdrabbade Dala-Floda Group AB.

Annons

– Mycket glädjande, säger Rågsveden-Sveden Trä AB:s vd Per-Erik Andersson i en kommentar.
Han berättar att företaget under dagen förvärvat namn, koncepträttigheter samt lager, byggnader, mark och hela ytbehandlingen och paketeringsanläggning i Mockfjärd från Dala-Floda Golvs konkursbo.
– Anläggningen i Mockfjärd är otroligt fin, det är en pärla och den passar oss perfekt, säger vd:n och tillägger att "i Rågsveden har vi redan världens bästa hyvling".
Det innebär att all hyvling och klyvning av golvträ i fortsättningen kommer att ske i Rågsveden – medan ytbehandling, paketering, lager och utlastning kommer att ske i Mockfjärd.
– Vi har in princip redan byggt klart i Rågsveden för den här verksamheten, säger han och påpekar att det skulle bli mycket dyrt och dessutom orationellt att investera för fortsatt hyvling i Dala-Floda.
– Förvärvet medför att vi får ytterligare en avdelning i bolaget och kommer att öka omsättningen med cirka 40 miljoner i en uppstart. Vi ökar med detta förvärv antalet medarbetare med tio personer, förklarar vd:n.
Han beskriver Dala-Floda Golvs produkter som fantastiska.
Det handlar i huvudsak om golv i massiv furu, men golvföretaget marknadsför även ek och ask.
– Vi kommer att smala av sortimentet och bli mer rationella, säger han.
På företagets hemsida heter det att Rågsveden-Sveden Trä AB i och med detta förvärv "får ytterligare en pärla likt listfabriken med varumärket Dalalist i portföljen. Hela denna satsning är ett ytterligare steg i vår strävan att öka vår förädling och gå mot mer konsumentprodukter. Hela satsningen beräknas kosta cirka 30 miljoner och ge en god årlig avkastning samt en betydande ökad hyvelbeläggning i Rågsveden".
Till platschef för Dala-Floda Golv har den nya ägaren utsetts Kjell Larsson, Mockfjärd. Han har mångårig erfarenhet från golvproduktion och ytbehandling som tidigare produktionsansvarig i Dala-Floda Golv.
– Vi ska få ihop det här på ett bra sätt med Kjell som platschef för åtta-tio personer, säger Per-Erik Andersson.
Den del av Dala-Flodadministrationen som varit gemensam för hela Dala-Floda Group omfattas inte av förvärvet.
Personalen i Dala-Floda och Mockfjärd har fått besked om att den får ytterligare information på torsdag.