Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaföretag räddar golvtillverkaren

Rågsveden-Sveden Trä AB förvärvade under måndagen delar av konkursdrabbade Dala-Floda Group AB.

Annons

– Mycket glädjande, säger Rågsveden-Sveden Trä AB:s vd Per-Erik Andersson i en kommentar.
Han berättar att företaget under dagen förvärvat namn, koncepträttigheter samt lager, byggnader, mark och hela ytbehandlingen och paketeringsanläggning i Mockfjärd från Dala-Floda Golvs konkursbo.
– Anläggningen i Mockfjärd är otroligt fin, det är en pärla och den passar oss perfekt, säger vd:n och tillägger att "i Rågsveden har vi redan världens bästa hyvling".
Det innebär att all hyvling och klyvning av golvträ i fortsättningen kommer att ske i Rågsveden – medan ytbehandling, paketering, lager och utlastning kommer att ske i Mockfjärd.
– Vi har in princip redan byggt klart i Rågsveden för den här verksamheten, säger han och påpekar att det skulle bli mycket dyrt och dessutom orationellt att investera för fortsatt hyvling i Dala-Floda.
– Förvärvet medför att vi får ytterligare en avdelning i bolaget och kommer att öka omsättningen med cirka 40 miljoner i en uppstart. Vi ökar med detta förvärv antalet medarbetare med tio personer, förklarar vd:n.
Han beskriver Dala-Floda Golvs produkter som fantastiska.
Det handlar i huvudsak om golv i massiv furu, men golvföretaget marknadsför även ek och ask.
– Vi kommer att smala av sortimentet och bli mer rationella, säger han.
På företagets hemsida heter det att Rågsveden-Sveden Trä AB i och med detta förvärv "får ytterligare en pärla likt listfabriken med varumärket Dalalist i portföljen. Hela denna satsning är ett ytterligare steg i vår strävan att öka vår förädling och gå mot mer konsumentprodukter. Hela satsningen beräknas kosta cirka 30 miljoner och ge en god årlig avkastning samt en betydande ökad hyvelbeläggning i Rågsveden".
Till platschef för Dala-Floda Golv har den nya ägaren utsetts Kjell Larsson, Mockfjärd. Han har mångårig erfarenhet från golvproduktion och ytbehandling som tidigare produktionsansvarig i Dala-Floda Golv.
– Vi ska få ihop det här på ett bra sätt med Kjell som platschef för åtta-tio personer, säger Per-Erik Andersson.
Den del av Dala-Flodadministrationen som varit gemensam för hela Dala-Floda Group omfattas inte av förvärvet.
Personalen i Dala-Floda och Mockfjärd har fått besked om att den får ytterligare information på torsdag.

Annons