Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaförare med sikte på SM-guld

I år ska SM-guldet i V8 Thundercars till Dalarna. Men det delas bara ut ett guld och frågan är vilken av de tre dalaförarna som tar hem det? Om det blir så?
– Jag kör för att vinna, säger Andreas Ahlberg, Avesta.
Men samma sak säger Hampus Lindkvist, Insjön. Och även Joakim Ahlberg, Avesta.

Annons

Samma sak säger Hampus Lindkvist, Insjön, och Joakim Ahlberg, Avesta.

V8 Thundercars ser återigen ut att bli den största klassen i STCC-paketet. I skrivande stund är 17 bilar anmälda, tre är från Dalarna.

Andreas Ahlberg blev trea förra året och i år pekas han ut som en av förhandsfavoriterna. Något han inte har något emot.

– Det är inget att hymla om. Jag har SM-medaljer sedan förut, silver och brons, och nu är det guldet jag kör för. Jag kommer aldrig att få bättre läge än i år, säger 25-åringen.

Förra säsongen inleddes tungt men i Falkenberg (halvtid) vände det. Andreas Ahlberg tog pole position och blev trea respektive fyra.

– Vi hittade en del smågrejer på bilen och började använda annat arbetssätt.

Vi var inte avhängda före med det fattades tre-fyra tiondelar. Men efter det var vi med hela tiden och vi var bäst efter Falkenberg och vi vill fortsätta där vi slutade förra säsongen, säger han.

Fjolårssegraren Jens Edman är inte med i år. Inte heller tvåan Kim Andersson.

– Med tanke på det är det svårt att snacka bort favoritskapet men det finns många duktiga förare. (Alexander) Graff är snabb och Mattias Lindberg kommer in från STCC. Det blir tufft, jag tror vi kommer att så se flera olika som vinner race, menar Andreas Ahlberg.

Storebror Joakim Ahlberg har fått se sig besegrad av lillebror Andreas de senaste säsongerna.

– Det är ju inte bra. Jag vill inte skylla på något men Andreas bil har gått genom Micke (Kågered Racing) och det har funnits mer kapital att göra resultat. Men i år ska det inte hänga på det, nu har vi lika förutsättningar, säger 28-åringen.

Bröderna tävlar för olika team. Joakims bil drivs av familjeteamet, medan Andreas alltså tillhör Micke Kågered Racing. Men samarbetet är tätt och båda bilarna står hemma hos föräldrarna i Brovallen mellan racen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Mekaniker går mellan bilarna och vi delar mycket data.

Joakim blev elva förra säsongen. Det är något som JSM-vinnaren från 2007 är långt ifrån nöjd med.

– Ingen bra säsong, vi hade mycket tekniskt strul. Att vi inte var tillräckligt bra förberedda är något vi får ta på oss. Det försöker vi minimera nu, ta bort all de där ”kanske-grejerna” på bilen. Är det någon tvekan, då byter vi grejerna, säger han.

Även Joakim siktar alltså högt inför säsongen.

– Klart jag vill vinna, annars skulle jag inte åka till banan. Jag vill stå överst på pallen men jag är också realist. Skulle jag stå på pallen efter finalen och tagit mig i mål i alla race utan bekymmer, då komer jag att vara nöjd med säsongen, säger han.

Bröderna Ahlberg har testat utomlands och i Sverige inför den här säsongen.

Dels på Spa Franchorchamps (av alla banor) och dels var de med på klassens ordinarie test i Karlskoga för ett par veckor sedan. Allt för att komma så bra förberedda som möjligt.

– Vi satsar på tillförlitlighet och det har funkat bra på testerna, både på Spa och på Karlskoga. Det har aldrig tidigare fungerat så bra på testerna, säger Andreas Ahlberg.

I Insjön bor 29-årige Hampus Lindkvist och även han siktar högt. Han har förbättrat sig varje år i V8-serien och i år ska han slåss om den finaste medaljen.

– Målsättningen är att kriga om förstaplatsen. Jag blev åtta förra året och hade farten för att var topp fem, men hade mycket stolpe ut, säger han.

I år kommer han att driva bilen i eget team, tidigare har han tillhört Memphis Racing.

– Vi har anlitat drivet folk som kommer in med nya idéer. Det lite av en nytändning, att få göra det helt eget.

Det är ett tufft mål att gå för vinst när du blev åtta förra året?

– Ja, men jag har slagit alla som står på startlinjen någon gång.

Hampus Lindkvist har en pallplats så här långt (trea i finalen 2013), han saknar alltså en raceseger i klassen. Men det ska det bli ändring på i år.

– Målet är att slåss om SM-guldet, då krävs det segrar.

Även Lindkvist var med och testade i Karlskoga.

– Det kändes väldigt bra, jag var jättenöjd med bilen. Den bästa testdagen vi har gjort under alla år, det känns väldigt lovande.

V8 Thundercars-premiären går på en tillfällig bana på Skövde flygplats nästa helg, den 8-9 maj.

En bana som ingen förare kört på ännu, men det bekymrar inte Hampus Lindkvist.

– Det är samma villkor för alla. Jag är nog ganska duktig att anpassa mig till nya förhållanden, även om flygplatsbanorna inte är min starkaste sida.

– Vi har bara 20 minuter test och sedan är det kval. Jag måste åka fort direkt.