Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalabänken uppmanar till kamp mot främlingsfientlighet

De senaste veckornas främlingsfientliga incidenter i Dalarna har fått Dalabänken i riksdagen att sluta leden i ett gemensamt politiskt upprop.
– Vi vill helt enkelt stå upp för medmänskligheten, säger Dalabänkens ålderman Kurt Kvarnström (S).

Med anledning av hot mot bärplockare i Dalaskogarna - och inte minst förra veckans händelse i Älvdalen, då tre ensamkommande flyktingbarn i Älvdalen blev utsatta för hot när en billist uppges ha försökt att köra på dem, har fått Dalarnas riksdagsledamöter att agera.

– Det som inträffat på flera platser i Dalarna - och i övriga landet - har fått oss att agera. En svag grupp har utsatts för attacker. Vi vill stå upp mot detta. Visa att vi står för medmänskligheten, säger Kvarnström.

I det tvärpolitiska uppropet uppmanar Dalabänken alla att kämpa för humanitet, lag och rätt, alla människors lika värde och respekt för människors strävan till ett bättre liv.

Med uppropet vill Dalbänken visa att Dalfolket inte accepterar att människor bemöts med rasistiska hot och förnedringar.

"Vi kan aldrig tolerera att barn och ungdomar utsätts för hat och livsfara genom försök att köra på dem när de är ute och cyklar. Det är aldrig rätt att ge sig på människor i ett bärplockarläger, hota dem med påkar och hindra dem från att söka skydd genom att spärra vägen därifrån. Detta är allvarliga brott som vi gemensamt måste fördöma, som måste utredas av polis och hanteras av rättsväsendet. När människor försöker ta sig ur fattigdom och misär genom att resa till Sverige för att försörja sig genom bärplockning eller annat arbete som de hoppas finna, ska vi bemöta dem med respekt och hänsyn, skriver Dalabänken i uppropet".

– Vi hoppas nu att Dalfolket sluter upp bakom detta. Att alla reagerar när folk utsätts för hot och våld. Det är inte acceptabelt, säger Kurt Kvarnström.

Alla på Dalabänken utom Sverigedemokraternas ledamot har undertecknat uppropet.

– De var inte ens tillfrågade. Främsta orsaken var att arbetet med detta upprop togs fram just när SD stod utan representant på Dalabänken. Tidigare har de inte heller deltagit dalabänkssamarbetet, trots inbjudan, säger Kurt Kvarnström.