Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalabanans Intressenter oroade över indragna tåg

Dalabanans Intressenter ser med oro på försämrade förbindelser med Stockholm.
– Det blir en kraftig försämring av tillgängligheten och möjligheterna att över dagen kunna ta sig från Dalarna till Stockholm/Arlanda eller vidare ut i Europa.

Dalabanans Intressenter ska i november träffa företrädare för SJ. Mötet är planerat sedan tidigare och en av de frågor som kommer att lyftas är de indragna tågen mellan Dalarna och Stockholm.

Det sena kvällståget från Stockholm försvinner i december, liksom den tidiga avgången från Dalarna.

Orsaken är få resenärer och bristande lönsamhet.

– Näringslivet är i många fall beroende av goda förbindelser till och från Stockholm/Arlanda. Attraktiva avgångar och kort restid är avgörande för om man väljer tåget eller inte. Tåget är, när det går som det ska, ett givet alternativ för de som vill använda restiden effektivt, konstaterar Dalabanans Intressenter i ett uttalande.

– Sett i det perspektivet är det allvarligt att trafikutbudet på Dalabanan fortsätter att reduceras samtidigt som trafikstarten för de nya tåg som sedan länge varit utlovade att sättas i trafik på banan av olika skäl kommit att försenas ytterligare.

Dalabanans Intressenter noterar att möjligheterna att ta tåget till Arlanda, för att hinna med ett morgonflyg och att komma hem med ett sent kvällståg successivt försämrats de senaste åren.

– Idag finns, i och med att turen går via Gävle istället för upp via Dalabanan, inga sådana möjligheter alls. Då det stora potentiella resandeunderlaget för de sena och tidiga avgångarna finns utmed Dalabanans sträckning anser Dalabanans Intressenter att SJ ger upp affären och de möjligheter som finns däri allt för lätt.

Föreningen menar att problem av motsvarande karaktär uppstått i takt med tidtabellsjusteringar och andra anpassningar av trafiken både när det gäller tjänsteresor till Stockholm och möjligheterna att arbetspendla.

– Särskilt i södra Dalarna och i Sala sker en, kanske inte betydande men ändå stor in- och utpendling till och från Uppsala/Stockholmsområdet som försvåras när trafiken reduceras.