Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaambulansen oväntat snabbt på plats

Ambulanssjukvården i Dalarna är oväntad snabb. Det visar statistik från SKL.
– Det var faktiskt mycket bättre än vad vi trodde, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

I samband med analysen av de senaste årens besparingsarbete inom sjukvården har landstingsledningen tagit del av SKL:s statistik för utryckningstiden för ambulanssjukvården. När det gäller de livshotande fallen ligger Dalarna riktigt bra till.

Två kommuner, Ludvika och Avesta, placerar sig med en utryckningstid på 9,4 minuter på plats 12 i landet - av totalt 293 kommuner. Falun och Borläge är inte långt efter med en utryckningstid på 10,1 minuter respektive 10,6 minuter. Det placerar kommunerna på plats 25 respektive 34 i landet.

Jämfört med året innan har utryckningstiderna blivit något längre i Avesta, Gagnef, Hedemora och Leksand. I Malung-Sälen, Vansbro och Älvdalen har de minskat något.

– Vi har glädjande nog i samtliga fall nått det politiskt uppsatta målet. Ingen kommun har en utryckningstid och väntan längre än 30 minuter, säger Karin Stikå Mjöberg.

Inte föga oväntat har länets glesbygdskommuner de längsta utryckningstiderna. Älvdalen toppar med 25 minuter, Gagnef har 24,5 minuter och Hedemora har 21,6 minuter.

– Vi har därför på grund av glesbygdens stora avstånd medvetet satsat på IVPA, i väntan på ambulans. Vid livshotade fall rycker räddningstjänsten ut för att hjälpa i väntan på ambulansen. Det fungerar mycket bra, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Resultatet gläder landstingsledningen. De senaste åren har verksamheterna genomgått hårda ekonomiska spararbeten.

– Glädjande är det också att ambulanssjukvården i Dalarna ligger på fjärde plats i landet när det gäller överlevnad vid hjärtstopp, säger Karin Stikå Mjöberg.

Som vi tidigare berättat, har företrädare för lasarettskampanjen i Ludvika ifrågasatt att utryckningstiden vid prio 1-larm i kommunen skulle ligga så lågt som 9,4 minuter. Man menar att SKL:s underlag inte är relevant längre, eftersom det är insamlat innan akuten i Ludvika stängde.